Spottet

DOGA giver eksempler og værktøjer på inkluderende design

DOGA giver eksempler og værktøjer på inkluderende design

Spottet

DOGA (Design og arkitektur Norge) har samlet en række gode eksempler på inkluderede design – både i arkitektur og produktdesign. På siden finder du desuden konkrete input og metoder til, hvordan du kan få perspektiverne ind i dit arbejde. Her går de også i detaljen med forskellige brugergrupper og begrebsafklaringer, som kan give dig ny inspiration til at skabe mere inkluderende byggeri eller produkter, der kan bruges af flest mulige.

Oplev, leg og lær. Det er omdrejningspunkterne i den aktuelle udstilling “Tillsammans”, som Museet for Verdenskultur i Göteborg står bag. I et univers med grotter, bjerge og regnbuer kan de besøgende opleve tusind genstande fra en svunden tid gennem dans, sanseøvelser og leg. 

Fællesskabet udstillet

Udstillingen består af forskellige rum som har varierende karakter – og også temperatur. Rummene tematiserer sociale følelser og koncepter: “At passe ind”, “At forstår hinanden”, “At skille sig ud”, “At skændes og blive sammen” “At danse” og “At lege sammen”. Gennem disse temaer sætter udstillingen fokus på fællesskabet – og af den grund er den også tilrettelagt på en sådan måde, at alle kan få en oplevelse, uanset om man er barn, voksen eller besøgende med en funktionsnedsættelse. Her er oplevelser og aktiviteter for enhver - det lægger udstillingsdesignet op til.

“Ingen kan leve helt alene - vi behøver hinanden”, skriver museet på deres hjemmeside. Ud fra den anskuelse sætter udstillingen rammerne for, at børn og voksne skal opleve det fantastiske og det svære ved at leve side om side i et fællesskab. Det er meningen, at udstillingen skal være permanent på museet de næste år med løbende ændringer og opdateringer. 

¹ The Center for Universal Design

² Universal Design, Barrier Free Environments for Everyone. Af Ron Mace i Designers West. 33, (1), (1985), s. 147-152.

³ Ibid.

⁴ Grangaard, Sidse: Analyse af bygherrens tilgang til tilgængelighed og universelt design i byggeriet, SBi 2018:02

⁵ Ryhl, Camilla: Tilgængelighed - udfordringer begreber og strategier, SBi 2009:12

⁶ Ryhl, Camilla og Frandsen, Anne Kathrine: Handicaporganisationernes hus Evaluering af proces og værk, 2016

⁷ Design for all: Stockholmsdeklarationen

⁸ Steinfeld, Edward: The Future of Universal Design

⁹ Ibid.

¹⁰ Steinfeld, Edward og Maisel, Joana: Universal Design: Creating Inclusive Environments (De otte mål er oversat af Rumsans)


Alle kan komme tæt på vandet og få en naturoplevelse

Udsigtsbroen tilbyder alle en sanselig oplevelse, for her kan man stikke fingrene i vandet, kigge på og høre vandet eller opleve det rige dyreliv omkring søen.

Sanselige oplevelser for alle

Overalt taler anlægget til sanserne. Her er noget at kigge på, noget at røre ved, noget at lytte til og noget at mærke. Og alle kan komme rundt og deltage. Video

No items found.

Galleri

No items found.
No items found.
Arkitekt
1:1 landskab, rådgiver på brugerindvolveringenN
Bygherre / ordregiver
Med støtte fra
Realiseret

Litteratur

No items found.

Flere spots

Disclaimer

Rumsans ønsker at inspirere og informere om universelt design. Selv når der blot er tale om en detalje, tager vi den med, hvis det kan være til inspiration for andre.

Også værd at kigge på