Eksempel

Bogruppe 6 i andelssamfundet i Hjortshøj

Bogruppe 6 i andelssamfundet i Hjortshøj

Eksempel
Billede af husene og den omkringliggende natur i andelssamfundet Hjortshøj. Husene er i farverne lilla, mørkeblå, orange og grå.

Universelt design handler om social integration. Boligerne i Andelssamfundet i Hjortshøj er et eksempel på vellykket lokal, social integration, som omfatter både hverdagsliv og arbejdsfunktioner.

Universelt design er både ideen om, at vi alle sammen skal kunne være – fysisk – i bygninger og udearealer. Men det dækker også over at imødekomme mangfoldighed i vores psykiske velbefindende eller kognitive tilstand. Derfor fremhæver vi her Andelssamfundet i Hjortshøj som en vellykket eksempel på at integrere en socialt udsat gruppe ved at skabe fysiske og menneskelige rammer, der imødekommer deres behov. 

Balance mellem privatliv og tilstedeværelse

Andelssamfundet Hjortshøj (AIH) består af i alt otte bogrupper, der hver især er organiseret omkring et fælleshus. Med ønsket om en beboersammensætning, der afspejler mangfoldigheden i det omkringliggende samfund, indledte AIH i 2001 en proces for at skabe bogruppe 6, der godt 11 år senere kunne byde velkommen til 16 nye beboere – unge og voksne med udviklingshæmning – i en sådan grad, at deres behov for støtte er relativt lavt. 

Modsat tidligere tiders institutioner er det i dag målet, at beboere i et botilbud skal bo alene og klare sig selv. Mange har ikke energi og evner til at selv at skabe et socialt liv og resultatet kan blive isolation og ensomhed. Bogruppe 6 forsøger at forene det gode fra begge principper, så de fysiske rammer understøtter både fællesskabet og det individuelle.

Beboerne bor for sig selv og får dermed en følelse af at være som andre. Men samtidig kan de få støtte fra socialpædagoger i det tilstødende fælleshus. På den måde kan bogruppe 6 i dag fungere som en mellemting mellem et privat hjem og en institution.

Mental ro i afdæmpet arkitektur

Beboerne i bogruppe 6 er alle mennesker i en særlig sårbar situation. Og ved at lægge vægt på det i alle faserne af projektet, er de nye boliger blevet skabt med et fokus på at kunne skabe og opnå en mental ro. Dels ved at vide, at de er med i et fællesskab, der frit kan til- og fravælges, når man har lyst. Men også inde i deres eget hjem. 

Boligerne har meget dagslys – og med højt til loftet og ovenlysvinduer kan de endda lukke omverdenen ude, når de har brug for at trække sig tilbage, og samtidig få dagslyset ind. De er bygget tæt på naturen, i naturlige materialer holdt i rolige farver og med en god akustik. Alt sammen for at støtte beboerne og lade dem finde mental ro. 

Afstanden er et pædagogisk redskab

Måden hvorpå boligerne og fælleshuset er organiseret og indendørs disponeret er en del af strategien for succesfuld inklusion af beboerne i Bogruppe 6. For den type brugere er fællesskab ikke kun et gode, men også nogle gange noget, man forsøger at undvige. Blandt brugere med udviklinghæmning kan fællesskaber være udfordrende, og derfor oplever vi nogle gange udadfarende adfærd. Placeringen af fælleshuset tæt på boligerne er derfor et pædagogisk redskab, der muliggør, at man kan gå hjem og, falde ned og tænke over en situation, for derefter at vende tilbage igen.

Når fællesskab er noget, man vælger til, og der altid er muligheder for at komme ud af et rum næsten uden at andre lægger mærke til det, opnår beboerne en følelse af rumkontrol; det er dem, der bestemmer hvad de skal, hvor længe og hvordan det skal foregå. Og den følelse skaber tillid og derfor færre konflikter. 

Som del af et fællesskab er risikoen for ensomhed også mindre, hvad har en beviselig effekt på det generelle sundhedsniveau. Som beboer i AIH får de liv, der minder et ganske gennemsnitlig liv. De har også mulighed for at indgå reelt i fællesskabet ved at have jobs og dermed både få joberfaring og styrke følelsen af, at der er nogen, der har brug for dem.

Universelt design er både ideen om, at vi alle sammen skal kunne være – fysisk – i bygninger og udearealer. Men det dækker også over at imødekomme mangfoldighed i vores psykiske velbefindende eller kognitive tilstand. Derfor fremhæver vi her Andelssamfundet i Hjortshøj som en vellykket eksempel på at integrere en socialt udsat gruppe ved at skabe fysiske og menneskelige rammer, der imødekommer deres behov. 

Balance mellem privatliv og tilstedeværelse

Andelssamfundet Hjortshøj (AIH) består af i alt otte bogrupper, der hver især er organiseret omkring et fælleshus. Med ønsket om en beboersammensætning, der afspejler mangfoldigheden i det omkringliggende samfund, indledte AIH i 2001 en proces for at skabe bogruppe 6, der godt 11 år senere kunne byde velkommen til 16 nye beboere – unge og voksne med udviklingshæmning – i en sådan grad, at deres behov for støtte er relativt lavt. 

Modsat tidligere tiders institutioner er det i dag målet, at beboere i et botilbud skal bo alene og klare sig selv. Mange har ikke energi og evner til at selv at skabe et socialt liv og resultatet kan blive isolation og ensomhed. Bogruppe 6 forsøger at forene det gode fra begge principper, så de fysiske rammer understøtter både fællesskabet og det individuelle.

Beboerne bor for sig selv og får dermed en følelse af at være som andre. Men samtidig kan de få støtte fra socialpædagoger i det tilstødende fælleshus. På den måde kan bogruppe 6 i dag fungere som en mellemting mellem et privat hjem og en institution.

Mental ro i afdæmpet arkitektur

Beboerne i bogruppe 6 er alle mennesker i en særlig sårbar situation. Og ved at lægge vægt på det i alle faserne af projektet, er de nye boliger blevet skabt med et fokus på at kunne skabe og opnå en mental ro. Dels ved at vide, at de er med i et fællesskab, der frit kan til- og fravælges, når man har lyst. Men også inde i deres eget hjem. 

Boligerne har meget dagslys – og med højt til loftet og ovenlysvinduer kan de endda lukke omverdenen ude, når de har brug for at trække sig tilbage, og samtidig få dagslyset ind. De er bygget tæt på naturen, i naturlige materialer holdt i rolige farver og med en god akustik. Alt sammen for at støtte beboerne og lade dem finde mental ro. 

Afstanden er et pædagogisk redskab

Måden hvorpå boligerne og fælleshuset er organiseret og indendørs disponeret er en del af strategien for succesfuld inklusion af beboerne i Bogruppe 6. For den type brugere er fællesskab ikke kun et gode, men også nogle gange noget, man forsøger at undvige. Blandt brugere med udviklinghæmning kan fællesskaber være udfordrende, og derfor oplever vi nogle gange udadfarende adfærd. Placeringen af fælleshuset tæt på boligerne er derfor et pædagogisk redskab, der muliggør, at man kan gå hjem og, falde ned og tænke over en situation, for derefter at vende tilbage igen.

Når fællesskab er noget, man vælger til, og der altid er muligheder for at komme ud af et rum næsten uden at andre lægger mærke til det, opnår beboerne en følelse af rumkontrol; det er dem, der bestemmer hvad de skal, hvor længe og hvordan det skal foregå. Og den følelse skaber tillid og derfor færre konflikter. 

Som del af et fællesskab er risikoen for ensomhed også mindre, hvad har en beviselig effekt på det generelle sundhedsniveau. Som beboer i AIH får de liv, der minder et ganske gennemsnitlig liv. De har også mulighed for at indgå reelt i fællesskabet ved at have jobs og dermed både få joberfaring og styrke følelsen af, at der er nogen, der har brug for dem.

Sansestimuli

Med de rette farver, overflader i træ, dagslys samt placering i og udsigt til naturskønne områder er boligerne i Bogruppe 6 et sanseligt sted at være og bo.

Balance mellem fællesskab og privatliv

Der er lagt vægt på at påvirke adfærden blandt brugerne og skabe gode oplevelser gennem placeringen tæt på fællesskabet, bevidst korte afstande mellem boligen og fællesarealer.

Dagslys er vigtigt

Mange personer med udviklingshæmning kan have behov for at 'lukke verden ude' og trække sig tilbage i et privat rum. Men ved at have højt til loftet og ovenlysvinduer kan de gøre det og samtidig være i et behageligt og lyst lokale.

Vimby – Velkommen til min bydel

I andelssamfundet er der en vision om at skabe et inkluderende fællesskab, hvor der er plads og brug for alle. Bag den står Fonden Vimby – en forkortelse for velkommen til min bydel – der skaber aktiviteter, der virker for inklusion af udviklingshæmmede og andre udsatte borgere. De skaber mulighed for at indgå i meningsfulde relationer for alle beboere i Andelssamfundet og det øvrige Hjortshøj.

Foto: P+P Arkitekter

Video

No items found.

Galleri

Et skråbillede af tre boliger, hvor man aner, at hver bolig har sin egen lille terrasse med udsyn mod naturen, den lille sø og grusstien, der forbinder samfundet.Et skråbillede af tre boliger, hvor man aner, at hver bolig har sin egen lille terrasse med udsyn mod naturen, den lille sø og grusstien, der forbinder samfundet.

Hver bolig har forskellige udendørs opholdsmuligheder og et kig til en sti.

Foto ©
CUBO
Et nærbillede der viser de skrå, træbeklædte facader. De farverige huse gør det nemt at navigere i Anddelssamfundet i Hjortshøj og bidrager desuden til sanselighed. Et nærbillede der viser de skrå, træbeklædte facader. De farverige huse gør det nemt at navigere i Anddelssamfundet i Hjortshøj og bidrager desuden til sanselighed.

Her er bogstavelig talt højt til loftet i bogruppe 6.

Foto ©
CUBO
Et billede, der viser en del af Bogruppe 6, som er placeret i udkanten af Andelssamfundet i Hjortshøj. Sådan kan de have privatliv og fred samtidig med, at de er en del af fællesskabet.Et billede, der viser en del af Bogruppe 6, som er placeret i udkanten af Andelssamfundet i Hjortshøj. Sådan kan de have privatliv og fred samtidig med, at de er en del af fællesskabet.

Overalt i landsbyen er der stier, som skaber sammenhæng mellem de forskellige bogrupper.

Foto ©
CUBO
Et billede af Bogruppe 6 taget fra den anden side af søen. Vi oplever her, at boligerne er placeret midt i naturen, så lokationen understøttter den gennemgående sanselighed i Andelssamfundets Bogruppe 6.Et billede af Bogruppe 6 taget fra den anden side af søen. Vi oplever her, at boligerne er placeret midt i naturen, så lokationen understøttter den gennemgående sanselighed i Andelssamfundets Bogruppe 6.

Bogruppe 6 er ikke lukket inde men ligger i udkanten af landsbyen med kontakt til naturen.

Foto ©
CUBO
Et nærbillede af boligerne i Bogruppe 6, der er beklædt med træ, der enten fremstår naturligt eller malet. Billedet viser også et stort vindue, som medskaber de gode lysforhold til boligerne.Et nærbillede af boligerne i Bogruppe 6, der er beklædt med træ, der enten fremstår naturligt eller malet. Billedet viser også et stort vindue, som medskaber de gode lysforhold til boligerne.

Træ skaber en varm atmosfære.

Foto ©
CUBO
Et billede af fælleshuset, som er placeret midt i Bogruppe 6 og er med til at knytte beboerne sammen i et forpligtende fællesskab. Afstanden derhen er kort, så det er ligetil at komme derhen og hjem igen. Et billede af fælleshuset, som er placeret midt i Bogruppe 6 og er med til at knytte beboerne sammen i et forpligtende fællesskab. Afstanden derhen er kort, så det er ligetil at komme derhen og hjem igen.

Alle boliger i bogruppe 6 har nærhed til bogruppens fælleshus. Det er nemt at gå hjem og vende tilbage, når man er klar til fællesskabet. Ligeledes kan man mødes mellem husene, for det er nemt at slå sig ned på et trin.

Foto ©
CUBO
Billedet viser hvordan de enkelte huse er forbundet af en grussti, der gør dem til en integreret del af fællesskabet. Samtidig ser vi, at husene har forskellige farver, så det er nemt at finde hjem.Billedet viser hvordan de enkelte huse er forbundet af en grussti, der gør dem til en integreret del af fællesskabet. Samtidig ser vi, at husene har forskellige farver, så det er nemt at finde hjem.

Ens eget hus adskiller sig fra de andre i kraft af farver og placering.

Foto ©
CUBO

Ens eget hus adskiller sig fra de andre i kraft af farver og placering.

Foto ©
CUBO

Alle boliger i bogruppe 6 har nærhed til bogruppens fælleshus. Det er nemt at gå hjem og vende tilbage, når man er klar til fællesskabet. Ligeledes kan man mødes mellem husene, for det er nemt at slå sig ned på et trin.

Foto ©
CUBO

Træ skaber en varm atmosfære.

Foto ©
CUBO

Bogruppe 6 er ikke lukket inde men ligger i udkanten af landsbyen med kontakt til naturen.

Foto ©
CUBO

Overalt i landsbyen er der stier, som skaber sammenhæng mellem de forskellige bogrupper.

Foto ©
CUBO

Her er bogstavelig talt højt til loftet i bogruppe 6.

Foto ©
CUBO

Hver bolig har forskellige udendørs opholdsmuligheder og et kig til en sti.

Foto ©
CUBO
Arkitekt
CUBO arkitekter, Force4
Bygherre / ordregiver
Aarhus Kommune
Med støtte fra
Realdania
Realiseret
2012-17
Bygherre- og arkitektrådgivning
P+P arkitekter

Også værd at kigge på

Disclaimer

Rumsans ønsker at inspirere og informere om universelt design. Selv når der blot er tale om en detalje, tager vi den med, hvis det kan være til inspiration for andre.