Anna Freud Centre & Pears Family School

Eksempel
Venteværelse med siddepladser med puder ved vindue, bord med legetøj og en grøn plante.

Ved at tage udgangspunkt i brugernes behov kan et miljø have en følelsesmæssig positiv indvirkning på den mentale velvære. Et eksempel herpå finder vi i hjertet af London. Her tilbyder Anna Freud Centre og Pears Family School indbydende og omfavnende rammer der gør op med den gængse indretning af institutioner.

Nær Kings Cross i London centrum ligger den 3200 kvm store bygning Kantor Centre. Her  beskæftiger man sig med børn og unges mentale helbred, og centret er således det første af sin slags i England. Her er alt fra akademisk forskning, terapi til uddannelse samlet under et tag. 

Bygningen huser Anna Freud Centre, hvor der bliver forsket i behandling af børnesygdomme samt Pears Family School, der er et alternativt skoletilbud til børn og familier, som den almene folkeskole har kunnet inkludere pga. følelses- og adfærdsmæssige problemer.

Da centret blev grundlagt i 2019 var udfordringen at omfavne de forskelligartede behov under et tag i et område begrænset af dets eksisterende ramme. Det var vigtigt at afspejle en forskningsinstitution i verdensklasse i spidsen af sit felt og samtidig skabe rare rammer for børnene og det uden at over-institutionalisere bygningen. 

Inviterende og trygge rammer

Det London-baserede indretningsfirma Studio Ilse fik opgaven at indrette de to institutioners rammer. De valgte at tage udgangspunkt i en researchfase, hvor de observerede og lyttede de til familierne, personalet og terapeuterne, der dagligt opholder sig i bygningen for på den måde at få en for en forståelse for brugernes forskellige behov i bygningen gennem en dag

Med den ofte sårbare sindstilstand hos de unge var det nødvendigt at skabe et indbydende miljø, hvor det er rart at være. Med de forskellige brugergrupper in mente er det mundet ud i en indretning, der er funktionel og samtidig tager udgangspunkt i en tryg og hjemlig atmosfære, der er med til at have en følelsesmæssig positiv påvirkning. 

I Anna Freud Centres terapilokaler og reception er der blevet skabt venlige omgivelser for at få børnene og deres familier til at slappe af og føle sig trygge, inden de skal til konsultation. I venteværelserne ser man komfortable og hyggelige siddepladser i vinduerne, som er med til at opbløde stemningen i lokalerne. 

Rundt omkring i bygningen møder man hjemlige detaljer. Store opslagstavler hjælper til at reducere overflødig visuel støj ved at samle tegninger og forskellige opslag på en samlet flade. På reoler og i vindueskarme står grønne planter i lerurtepotter og sammen med de solide træmøbler bidrager planterne til en hyggelig stemning, der leder tankerne hen på et skandinavisk udtryk. Man har valgt at holde væggene i varme og diskrete farver i stedet for hvid, som ellers ville gøre rummene for hårde og kolde. 

Hver etage har desuden en base: Et familievenligt køkken med en køkkenø, der giver et lille frirum til både børn og voksne.

Fokus på materialer, akustik og lys

Der har ligeledes været fokus på at skabe gode forhold både med hensyn til lys og akustik. Den dæmpede belysning bidrager til en behagelig og rolig stemning, mens træpanelerne i loft og på vægge giver gode akustiske forhold. Noget der især har været vigtigt i de områder, hvor mange opholder sig på en gang. Ved at inddele de større områder med indbyggede træreoler bidrager de små sektioner i til, at brugerne kan trække sig tilbage og giver dermed mulighed for ro og fordybelse

Materialevalget har været i centrum i den samlede indretning af institutionerne. Der hersker naturlige materialer som træ og kork i god kvalitet. Gulvtæpperne bidrager med deres tekstur til at opbløde miljøet og også her bliver tankerne ledt hen på en hjemlig atmosfære

Kanton Centre er et sted, hvor børnenes grundlæggende behov, men også de mere komplekse og særlige af slagsen bliver omfavnet. Indretningen er et eksempel på, hvordan de to kan gå hånd i hånd, når blot miljøerne er gennemtænkt ned til små detaljer som valg af materialer, og når de – vigtigst af alt – tager udgangspunkt i dem, der bruger dem.

Nær Kings Cross i London centrum ligger den 3200 kvm store bygning Kantor Centre. Her  beskæftiger man sig med børn og unges mentale helbred, og centret er således det første af sin slags i England. Her er alt fra akademisk forskning, terapi til uddannelse samlet under et tag. 

Bygningen huser Anna Freud Centre, hvor der bliver forsket i behandling af børnesygdomme samt Pears Family School, der er et alternativt skoletilbud til børn og familier, som den almene folkeskole har kunnet inkludere pga. følelses- og adfærdsmæssige problemer.

Da centret blev grundlagt i 2019 var udfordringen at omfavne de forskelligartede behov under et tag i et område begrænset af dets eksisterende ramme. Det var vigtigt at afspejle en forskningsinstitution i verdensklasse i spidsen af sit felt og samtidig skabe rare rammer for børnene og det uden at over-institutionalisere bygningen. 

Inviterende og trygge rammer

Det London-baserede indretningsfirma Studio Ilse fik opgaven at indrette de to institutioners rammer. De valgte at tage udgangspunkt i en researchfase, hvor de observerede og lyttede de til familierne, personalet og terapeuterne, der dagligt opholder sig i bygningen for på den måde at få en for en forståelse for brugernes forskellige behov i bygningen gennem en dag

Med den ofte sårbare sindstilstand hos de unge var det nødvendigt at skabe et indbydende miljø, hvor det er rart at være. Med de forskellige brugergrupper in mente er det mundet ud i en indretning, der er funktionel og samtidig tager udgangspunkt i en tryg og hjemlig atmosfære, der er med til at have en følelsesmæssig positiv påvirkning. 

I Anna Freud Centres terapilokaler og reception er der blevet skabt venlige omgivelser for at få børnene og deres familier til at slappe af og føle sig trygge, inden de skal til konsultation. I venteværelserne ser man komfortable og hyggelige siddepladser i vinduerne, som er med til at opbløde stemningen i lokalerne. 

Rundt omkring i bygningen møder man hjemlige detaljer. Store opslagstavler hjælper til at reducere overflødig visuel støj ved at samle tegninger og forskellige opslag på en samlet flade. På reoler og i vindueskarme står grønne planter i lerurtepotter og sammen med de solide træmøbler bidrager planterne til en hyggelig stemning, der leder tankerne hen på et skandinavisk udtryk. Man har valgt at holde væggene i varme og diskrete farver i stedet for hvid, som ellers ville gøre rummene for hårde og kolde. 

Hver etage har desuden en base: Et familievenligt køkken med en køkkenø, der giver et lille frirum til både børn og voksne.

Fokus på materialer, akustik og lys

Der har ligeledes været fokus på at skabe gode forhold både med hensyn til lys og akustik. Den dæmpede belysning bidrager til en behagelig og rolig stemning, mens træpanelerne i loft og på vægge giver gode akustiske forhold. Noget der især har været vigtigt i de områder, hvor mange opholder sig på en gang. Ved at inddele de større områder med indbyggede træreoler bidrager de små sektioner i til, at brugerne kan trække sig tilbage og giver dermed mulighed for ro og fordybelse

Materialevalget har været i centrum i den samlede indretning af institutionerne. Der hersker naturlige materialer som træ og kork i god kvalitet. Gulvtæpperne bidrager med deres tekstur til at opbløde miljøet og også her bliver tankerne ledt hen på en hjemlig atmosfære

Kanton Centre er et sted, hvor børnenes grundlæggende behov, men også de mere komplekse og særlige af slagsen bliver omfavnet. Indretningen er et eksempel på, hvordan de to kan gå hånd i hånd, når blot miljøerne er gennemtænkt ned til små detaljer som valg af materialer, og når de – vigtigst af alt – tager udgangspunkt i dem, der bruger dem.

Trygge og rare omgivelser

I Anna Freud Centre og Pears Family School kommer der dagligt sårbare og sensitive børn og unge. I indretningen af de to miljøer har der derfor været stor fokus på at gøre dem til steder, hvor det føles rart og trygt at være.

Opdelte områder giver ro

Store rum er inddelt i mindre områder ved hjælp af træreoler. Hver person har dermed mulighed for at vælge præcis det sted, som passer til aktivitet og præferencer.

Fokus på lys, akustik og materialer

Dæmpet belysning, god akustik og nøje udvalgte materialer i god kvalitet er alle elementer, som bidrager til en hjemlig atmosfære og imødekommer de mere sensitive behov, som er repræsenteret i et hus, hvor børn og unges helbred er en fast del af dagligdagen.

Anna Freud Centre

  • Anna Freud Centre blev grundlagt for over 60 år siden af Anna Freud, der grundlagde børnepsykoanalysen.
  • Centret beskæftiger sig med forskning, uddannelse og behandling af børnesygdomme.
  • Centret huser ledende profiler inden for neurovidenskab, mental sundhed, social pleje og uddannelse.
  • Målet er at transformere de nuværende sundhedstilbud i Storbrittanien og forbedre kvaliteten, tilgængeligheden og effektiviteten af behandling.

Pears Family School

  • Pears Family School er et alternativ skoletilbud til børn og familier, som befinder sig i følelses- og adfærdsmæssige vanskeligheder, og som den almene skole ikke har kunnet inkludere.
  • Skolens mål er at udøve tillid og ambitioner på børnenes vegne og hjælpe dem til at opnå de uddannelsesmæssige fremskridt, der skal til for at vende tilbage til den almene skole.
Foto: Helen Cathcart

Video

No items found.

Galleri

Rundt omkring hænger opslagstavler, som bidrager til at mindske visuel støj, og som er dekorative i deres egen ret. Grønne planter i urtepotter og de solide træmøbler skaber en hjemlig atmosfære. Træpanelerne i loftet bidrager til god akustik.

Foto ©
Helen Cathcart

For at skabe en rar og behagelig stemning har der været stor fokus på valget af materialer og stoflighed. Det ses blandt andet på møbler og i form af gulvtæpper.

Foto ©
Helen Cathcart

Der er skabt venlige omgivelser i terapilokalerne blandt andet i form af siddepladser ved vinduerne. På den måde kan børnene og deres familier sidde og slappe af og føle sig godt tilpas, mens de venter på at komme til konsultation.

Foto ©
Helen Cathcart

Massive træreoler inddeler større rum og gør det muligt at vælge et sted, som passer til aktivitet og behov.

Foto ©
Helen Cathcart

På hver etage er et køkken, som agerer et lille frirum, hvor børn og voksne kan mødes. Her er rolige og behagelige farver.

Foto ©
Helen Cathcart

På hver etage er et køkken, som agerer et lille frirum, hvor børn og voksne kan mødes. Her er rolige og behagelige farver.

Foto ©
Helen Cathcart

Der er skabt venlige omgivelser i terapilokalerne blandt andet i form af siddepladser ved vinduerne. På den måde kan børnene og deres familier sidde og slappe af og føle sig godt tilpas, mens de venter på at komme til konsultation.

Foto ©
Helen Cathcart

For at skabe en rar og behagelig stemning har der været stor fokus på valget af materialer og stoflighed. Det ses blandt andet på møbler og i form af gulvtæpper.

Foto ©
Helen Cathcart

Rundt omkring hænger opslagstavler, som bidrager til at mindske visuel støj, og som er dekorative i deres egen ret. Grønne planter i urtepotter og de solide træmøbler skaber en hjemlig atmosfære. Træpanelerne i loftet bidrager til god akustik.

Foto ©
Helen Cathcart

Massive træreoler inddeler større rum og gør det muligt at vælge et sted, som passer til aktivitet og behov.

Foto ©
Helen Cathcart

Realiseret

2019

Arkitekt

Studio Ilse, Penoyre and Prasad

Ingeniør

Webb Yates Engineers

Læs mere

Litteratur

No items found.

Også værd at kigge på

Disclaimer

Rumsans ønsker at inspirere og informere om universelt design. Selv når der blot er tale om en detalje, tager vi den med, hvis det kan være til inspiration for andre.