Eksempel

Restaurant Under

Restaurant Under

Eksempel

Midt i den mest overvældende, udfordrende og uovertrufne natur i den sydlige del af Norge, lidt over en time uden for Kristianssand, har restauranten Under gjort det utilgængelige tilgængeligt. I den helt særlige restaurant kan alle dykke ned under havet og opleve det utrolige liv i Nordsøen med egne øjne.

Som en bunker, der er sunket ned i havet, ligger restaurant Under på havbunden mellem klipperne ved Lindesnes i Norge. For mange af os er det ikke hverdag at klatre på klipper i Nordsøen – for slet ikke at tale om at dykke godt tre etager ned i den! Men på Under er den oplevelse blevet gjort tilgængelig for alle og enhver, der har mod på at tage på en unik rejse ned i havet. Når man sidder ved bordet i restauranten i bygningens nederste etage er det med et panoramablik ud på havbunden gennem den store glasrude, der udgør restaurantens ene væg. Udenfor er havet let oplyst, så man kan følge med i livet derude.

Kontrastfyldt oplevelse

Alle besøgende får adgang til en ny side af havet – i en helt ny situation. Omgivelserne er især karakteriseret af deres kontrastfyldte vejrforhold, der kan skifte flere gange på en dag fra roligt til stormvejr. Selvom restauranten ligger som en stor sten i et klippebrud, er den blevet gjort tilgængelig for alle, da en landgangsbro – en rampe – leder fra land henover klipperne og frem til indgangen: bygningens udendørs ankomstdæk.

Her begynder den undersøiske rejse og man ledes ind i foyeren. Tegnestuen har arbejdet med at skabe en varm og indbydende atmosfære i bygningen ved at fore den rå betonkonstruktion med træ og tekstiler og arbejde med lyset og akustikken. Foyeren er klædt med lokalt egetræ, som går igen på væggene i baren og restauranten samt i møblementet. Tegnestuen har tegnet og et lokalt firma har produceret. Fokus har været på at udnytte alt træet – knaster eller ej.

En oplevelse for alle sanserne

Oplevelsen af at bevæge sig over vandet og ned under vandet er en del af bevægelsen i bygningen. Flere steder er der vinduer, som giver lys, men også fremhæver, hvor man er. Det har været en vigtig pointe for tegnestuen, at rummene bliver større og større jo længere ned, man bevæger sig – ligesom man ser, hvor man skal hen, og hvor man kom fra. Sådan har man forsøgt at undgå en klaustrofobisk stemning, når besøgende bevæger sig ned i ukendte rum i havets dyb. Forskellige toiletfaciliteter befinder sig på bygningens to nederste niveauer, og med sine varierende størrelser og rum er disse gjort tilgængelige for alle.

Trappen leder fra det øverste plan til næste plan, hvor baren ligger – men man kan også tage elevatoren. Allerede her får man en kraftig forsmag på, hvad der venter i selve restauranten. Herfra har man et kig udover selve restauranten og et kig til havbunden. Et 11 x 3,4 meter stort vindue spænder rummet ud, og her ser man ud på havet. Lyskilder uden for restauranten lyser havbunden op. Samtidig sikrer lysdesignet i restauranten i form af små led-lamper integreret i tekstilloftet, at udsigten ikke forstyrres. Lyset bidrager til oplevelsen af en ny form for rum under vandet.

I både baren og restauranten har det været intentionen at skabe gode akustiske forhold. Loftet er derfor beklædt med lyddæmpende akustiske paneler med tekstil, som tegnestuen har designet og farvesat. Over 26 meter skifter farven inspireret af havets farver og af en sol der går ned i havet. Ved indgangen er det lys nude, som glider over i rosa og koral ved baren og søblågrønt i restauranten. Gennem disse subtile løsninger får tegnestuen skabt en god sanselig oplevelse, som supplerer den sanselighed selve det at besøge en gourmetrestaurant tilbyder.

Som en bunker, der er sunket ned i havet, ligger restaurant Under på havbunden mellem klipperne ved Lindesnes i Norge. For mange af os er det ikke hverdag at klatre på klipper i Nordsøen – for slet ikke at tale om at dykke godt tre etager ned i den! Men på Under er den oplevelse blevet gjort tilgængelig for alle og enhver, der har mod på at tage på en unik rejse ned i havet. Når man sidder ved bordet i restauranten i bygningens nederste etage er det med et panoramablik ud på havbunden gennem den store glasrude, der udgør restaurantens ene væg. Udenfor er havet let oplyst, så man kan følge med i livet derude.

Kontrastfyldt oplevelse

Alle besøgende får adgang til en ny side af havet – i en helt ny situation. Omgivelserne er især karakteriseret af deres kontrastfyldte vejrforhold, der kan skifte flere gange på en dag fra roligt til stormvejr. Selvom restauranten ligger som en stor sten i et klippebrud, er den blevet gjort tilgængelig for alle, da en landgangsbro – en rampe – leder fra land henover klipperne og frem til indgangen: bygningens udendørs ankomstdæk.

Her begynder den undersøiske rejse og man ledes ind i foyeren. Tegnestuen har arbejdet med at skabe en varm og indbydende atmosfære i bygningen ved at fore den rå betonkonstruktion med træ og tekstiler og arbejde med lyset og akustikken. Foyeren er klædt med lokalt egetræ, som går igen på væggene i baren og restauranten samt i møblementet. Tegnestuen har tegnet og et lokalt firma har produceret. Fokus har været på at udnytte alt træet – knaster eller ej.

En oplevelse for alle sanserne

Oplevelsen af at bevæge sig over vandet og ned under vandet er en del af bevægelsen i bygningen. Flere steder er der vinduer, som giver lys, men også fremhæver, hvor man er. Det har været en vigtig pointe for tegnestuen, at rummene bliver større og større jo længere ned, man bevæger sig – ligesom man ser, hvor man skal hen, og hvor man kom fra. Sådan har man forsøgt at undgå en klaustrofobisk stemning, når besøgende bevæger sig ned i ukendte rum i havets dyb. Forskellige toiletfaciliteter befinder sig på bygningens to nederste niveauer, og med sine varierende størrelser og rum er disse gjort tilgængelige for alle.

Trappen leder fra det øverste plan til næste plan, hvor baren ligger – men man kan også tage elevatoren. Allerede her får man en kraftig forsmag på, hvad der venter i selve restauranten. Herfra har man et kig udover selve restauranten og et kig til havbunden. Et 11 x 3,4 meter stort vindue spænder rummet ud, og her ser man ud på havet. Lyskilder uden for restauranten lyser havbunden op. Samtidig sikrer lysdesignet i restauranten i form af små led-lamper integreret i tekstilloftet, at udsigten ikke forstyrres. Lyset bidrager til oplevelsen af en ny form for rum under vandet.

I både baren og restauranten har det været intentionen at skabe gode akustiske forhold. Loftet er derfor beklædt med lyddæmpende akustiske paneler med tekstil, som tegnestuen har designet og farvesat. Over 26 meter skifter farven inspireret af havets farver og af en sol der går ned i havet. Ved indgangen er det lys nude, som glider over i rosa og koral ved baren og søblågrønt i restauranten. Gennem disse subtile løsninger får tegnestuen skabt en god sanselig oplevelse, som supplerer den sanselighed selve det at besøge en gourmetrestaurant tilbyder.


En multisanselig oplevelse

Med udgangspunkt i smags- og lugtesansen tilbyder restauranten en multisanselig oplevelse, hvor også syns-, høresansen bringes i spil.


Lys fremhæver havbunden og dens liv

Kunstlys uden for restauranten oplyser havbunden. Samtidig sikrer lysdesignet i restauranten i form af små led-lamper integreret i tekstilloftet, at udsigten ikke forstyrres.

Under er for alle

Alle har mulighed for enten via elevator eller trappe at ankomme til baren og til restauranten.


Forskellige toiletter

Her er tænkt på alle, så restauranten har naturligvis også et stort toilet, man kan bruge, hvis man er kørestolsbruger.

Under

Som på dansk har ordet ’under’ på norsk flere betydninger alt efter, om det optræder som et adverbium og kendertegner eks. en placering, eller om det optræder som substantiv og karakteriserer, at noget er fantastisk eller nærmest usandsynligt.

Under er også en forskningsstation, og det er intentionen, at bygningens overflade skal fungere som et kunstig rev med henblik på en forøgelse af biodiversiteten.

Video

No items found.

Galleri

På billedet ser vi restaurantens spiseområde med runde træborde og træstole. Bagerst ser vi det åbne blik ud til køkkenet og der er åbnet op, så man kan se op gennem bygningen. På billedet ser vi restaurantens spiseområde med runde træborde og træstole. Bagerst ser vi det åbne blik ud til køkkenet og der er åbnet op, så man kan se op gennem bygningen.

Lyssætningen er varieret og bidrager til en særlig stemning.

Foto ©
Ivar Kvaal & Snøhetta
Vi ser restauranten udefra om aftenen og hvordan det særlige udendørs lysdesign giver en hel særlig oplevelse, når det er mørkt. Lyset fra havet får vanden til at ligne en nattehimmel med nordlys.Vi ser restauranten udefra om aftenen og hvordan det særlige udendørs lysdesign giver en hel særlig oplevelse, når det er mørkt. Lyset fra havet får vanden til at ligne en nattehimmel med nordlys.

Der er blevet installeret et særligt lysdesign i havet rundt om restauranten. Det skaber både en smuk stemning i landskabet, men sørger også for, at man kan opleve det maritime liv indefra som gæst på restauranten.

Foto ©
Ivar Kvaal & Snøhetta
Her vises restaurantens spiseområde, mens det indendørs lys er tændt og lokalet kun lyses op af lys installeret ude i havet. Det store vindue er i midten og giver udsyn direkte ud i det maritime liv.Her vises restaurantens spiseområde, mens det indendørs lys er tændt og lokalet kun lyses op af lys installeret ude i havet. Det store vindue er i midten og giver udsyn direkte ud i det maritime liv.

Det er en helt unik udsigt, man har adgang til på det nederste plan i bygningen, hvor restauranten er placeret.

Foto ©
Ivar Kvaal & Snøhetta
Billede af de fem rundetræborde, der står tættest ud mod der store panoramavindue med havudsigt. En tjener er i gang med at dække bordet på første række.Billede af de fem rundetræborde, der står tættest ud mod der store panoramavindue med havudsigt. En tjener er i gang med at dække bordet på første række.

Vandet uden for det store vindue er oplyst og giver et flot kig.

Foto ©
Ivar Kvaal & Snøhetta
På billedet ses de smukke lokaleproducerede træpaneler op imod de mørke tekstilpaneler, hvilket skaber et sanseligt udtrykPå billedet ses de smukke lokaleproducerede træpaneler op imod de mørke tekstilpaneler, hvilket skaber et sanseligt udtryk

Der er blevet brugt lokalt forarbejdet træ i restauranten, som får et sanseligt og naturligt udtryk.

Foto ©
Ivar Kvaal & Snøhetta
Vi ser restauranten fra den ene side. Dens træklædte bunkerlignende form skal få restauranten til at gå i ét med klippelandskabet. Vi ser restauranten fra den ene side. Dens træklædte bunkerlignende form skal få restauranten til at gå i ét med klippelandskabet.

Restauranten ligger i et for mange utilgængeligt klippeområde, men der er skabt adgang til den bunkerlignende restaurant. Det er tanken, at den med tiden skal 'gå i et' med sine omgivelser.

Foto ©
Inger Marie Grini/Bo Bedre Norge
På billedet ses et højt glas vindue, der tillader naturligt lys at strømme ind i rummet og samtidig giver udkig til havetPå billedet ses et højt glas vindue, der tillader naturligt lys at strømme ind i rummet og samtidig giver udkig til havet

For mange kan det være en grænseoverskridende oplevelse at bevæge sig langt ned under vandet. Derfor har arkitekterne arbejdet med, at man hele tiden kan se, hvor i bygningen man befinder sig for at gøre følelsen åben og indbydende.

Foto ©
Ivar Kvaal & Snøhetta
Et billede af et af de specialdesignede tekstilpaneler, der sikrer en god akustik i restauranten. Det er placeret direkte op mod glasruden, og det bliver tydeligt, at arkitekterne har arbejdet med kontraster.Et billede af et af de specialdesignede tekstilpaneler, der sikrer en god akustik i restauranten. Det er placeret direkte op mod glasruden, og det bliver tydeligt, at arkitekterne har arbejdet med kontraster.

I restauranten er der blevet installeret særlige tekstilpaneler lavet af Kvadrat, som sørger for at akustikken forbliver god – selv på havets bund.

Foto ©
Ivar Kvaal & Snøhetta
Her ses et billede af trappeopgangen hvor et trægelænder er freset ind i den træbeklædte vægHer ses et billede af trappeopgangen hvor et trægelænder er freset ind i den træbeklædte væg

Lokalt træ er forarbejdet og giver en taktil oplevelse - både hvis man rører ved væggen men også når man bruger ved håndlisten.

Foto ©
Ivar Kvaal & Snøhetta
Vi ser her Restaurant Unders placering i det normalt ufrakommelige klippelandskaber. Bølgerne står højt op om den rampe, der leder op til den træklædte restaurant. En anden bred træsti leder direkte ned til havet.Vi ser her Restaurant Unders placering i det normalt ufrakommelige klippelandskaber. Bølgerne står højt op om den rampe, der leder op til den træklædte restaurant. En anden bred træsti leder direkte ned til havet.

En rampe leder op til restaurantens indgang.

Foto ©
Ivar Kvaal & Snøhetta
Her ses et længdesnit af Restaurant Under og hvordan de enkelte niveauer er forbundne. På tegningen ses at en handicaptoilet er placeret centralt i bygningen, og hvordan etagerne er forbunde af trapper samt elevator.Her ses et længdesnit af Restaurant Under og hvordan de enkelte niveauer er forbundne. På tegningen ses at en handicaptoilet er placeret centralt i bygningen, og hvordan etagerne er forbunde af trapper samt elevator.

Et længdesnit af Restaurant Under. Her kan man se de forskellige niveauer, der både er forbundne af en trappe og elevator.

Foto ©
Snøhetta

Et længdesnit af Restaurant Under. Her kan man se de forskellige niveauer, der både er forbundne af en trappe og elevator.

Foto ©
Snøhetta

Der er blevet brugt lokalt forarbejdet træ i restauranten, som får et sanseligt og naturligt udtryk.

Foto ©
Ivar Kvaal & Snøhetta

Lyssætningen er varieret og bidrager til en særlig stemning.

Foto ©
Ivar Kvaal & Snøhetta

En rampe leder op til restaurantens indgang.

Foto ©
Ivar Kvaal & Snøhetta

Det er en helt unik udsigt, man har adgang til på det nederste plan i bygningen, hvor restauranten er placeret.

Foto ©
Ivar Kvaal & Snøhetta

Vandet uden for det store vindue er oplyst og giver et flot kig.

Foto ©
Ivar Kvaal & Snøhetta

Restauranten ligger i et for mange utilgængeligt klippeområde, men der er skabt adgang til den bunkerlignende restaurant. Det er tanken, at den med tiden skal 'gå i et' med sine omgivelser.

Foto ©
Inger Marie Grini/Bo Bedre Norge

Der er blevet installeret et særligt lysdesign i havet rundt om restauranten. Det skaber både en smuk stemning i landskabet, men sørger også for, at man kan opleve det maritime liv indefra som gæst på restauranten.

Foto ©
Ivar Kvaal & Snøhetta

Lokalt træ er forarbejdet og giver en taktil oplevelse - både hvis man rører ved væggen men også når man bruger ved håndlisten.

Foto ©
Ivar Kvaal & Snøhetta

For mange kan det være en grænseoverskridende oplevelse at bevæge sig langt ned under vandet. Derfor har arkitekterne arbejdet med, at man hele tiden kan se, hvor i bygningen man befinder sig for at gøre følelsen åben og indbydende.

Foto ©
Ivar Kvaal & Snøhetta

I restauranten er der blevet installeret særlige tekstilpaneler lavet af Kvadrat, som sørger for at akustikken forbliver god – selv på havets bund.

Foto ©
Ivar Kvaal & Snøhetta
Arkitekt
Snøhetta
Bygherre / ordregiver
Stig and Gaute Ubostad
Med støtte fra
Realiseret
2016-19
Landskabsarkitektur, interiør, møbeldesign, navn og visuel identitet: Snøhetta

Litteratur

No items found.

Flere spots

Disclaimer

Rumsans ønsker at inspirere og informere om universelt design. Selv når der blot er tale om en detalje, tager vi den med, hvis det kan være til inspiration for andre.

Også værd at kigge på