Om hvordan vi kan håndtere processer fra ide til åbningsdag, så universelt design bliver en naturlig del af måden at arbejde på
Her samler vi interesante oplæg, begivenheder, samtaler eller udstillinger, som relateterer sig til social bæredygtighed og arkitektur. Send os endelig et tip på hej@rumsans.dk, hvis du står for et arrangement, du mener, hører til på listen.
Forsker, designer og ‘disability justice organizer’, Aimi Hamraie, gæster Det Kongelige Akademi den 11. oktober 2024. Her holder de forelæsningen ‘What Difference Disabled-Led Design Makes’ om vigtigheden af design, som er designet af mennesker med en funktionsnedsættelse.
Seminaret samler danske kunstnere, håndværkere og forskere for at udfordre gængse designpraksisser og gentænke handicap som en kreativ drivkraft. Seminaret afsluttes på Copenhagen Contemporary med værker af Project Art Works. Gratis adgang, men tilmelding kræves til besøget hos Copenhagen Contemporary.
Så hvorfor bygger vi ikke fra starten boliger, der ikke designes ud fra ableisme, men i stedet rummer alle kroppe? Debataften med Emil Falster, Caspar Eric, Mette Margrethe Elf, Realdania og Mette Mogensen, Domea. Moderator: Mads Stampe, Bevica Fonden. Arrangeret af FOF København og Nordsjælland & Nordsjælland og Videncentret Bolius.
I anledningen af filmfestivalen "Don't Fear the Weird" og udstillingen "I’m Sorry, This Space Is Reserved" i Nikolaj Kunsthal, København, bliver der afholdt en samtale om psykisk lidelse og den funktionsnedsatte krop mellem kurator, Kristina Steinbock, kunsthistoriker, Frederik Rørmann og Dy Knudsen, EN AF OS- ambassadør og kunstner.
I en samtale med Arkitektforeningens direktør, Lars Autrup, skal vi høre Lars Jensen fortælle om sine visioner for byens fremtid og de udfordringer, København står overfor i de kommende år med fokus på bl.a. bæredygtig byudvikling, bevaring af kulturarven og hvordan arkitekturen kan spille en rolle i at styrke fællesskabet i byen.
Ny lovgivning fra EU har gjort ESG-rapportering til en efterspurgt kompetence på tværs af byggeriets værdikæde herunder også hos arkitekter, som spiller en helt central rolle i forbindelse med design og planlægning af projekter. Derfor har vi i samarbejde med Rådet for Bæredygtigt Byggeri udviklet et nyt kursus om ESG målrettet arkitekter.
På Building Green, main stage inviterer Det Kongelige Akademi og We Build Denmark til debat om bl.a. hvorfor byggeriet ikke afspejler samfundets etnicitetsmangfoldighed i dag? Mød Hassan Chaachouh, Mudi Jarkass, Margit Marell, Natalie Mossin, Sama Sadat Ben Haddou og Hanna Irvenå. Moderator: Adam Linde.
Emil Falster, post doc., Bevica Fonden, Aalborg Universit og forfatter bag bogen: ”Ableisme – magt, menneskesyn og udfolder på gå-hjem-mødet begrebet ableisme, som handler om den diskrimination, der opstår, når samfundets systematisk favoriserer de personer, der betragtes som "normale".
Hvordan vi kan arbejde med universelt design som en naturlig og integreret del af vores bygge-, anlægs- og renoveringsprojekter, er temaet på årets Universelt Design Dag. På dagen kommer du til at møde oplægsholdere, som fra deres ståsted vil udfolde universelt design og pege på eksempler.
Dansk Byplanlaboratorium og Bo trygt inviterer til to konferencer. De stiller skarpt på, hvordan byudvikling og byplanlægning kan spille en afgørende rolle i at skabe trygge bomiljøer og styrke det forebyggende arbejde mod kriminalitet. Mød bl.a. Jan Gehl, Karyn McCluskey, Tina Saaby, Magnus Lindgren, Mette Mogensen og Martin Thue Jacobsen.
Hvordan kommer du som rådgivervirksomhed i gang med ESG-rapportering? Hvilke konkrete trin skal du tage for at udføre en dobbelt væsentlighedsanalyse og gennemføre en "Impact, Risk og Opportunities"-analyse? Og hvilke krav stiller ESRS-standarderne? Vær med til ESG-workshop for rådgivere i København.
Oplev en samtale mellem Københavns nye stadsarkitekt, Lars Jensen, og Christine Bjerke fra Building Diversity. De tager afsæt i det åbne brev, som Building Diversity skrev ved Lars Jensens udpegning, hvor de argumenterede for et øget fokus på at gøre København mere tilgængelig for flere.
Hvad betyder det at, arbejde med den inkluderende by i en tid, hvor verden er under konstant forandring? Reiulf Ramstad Arkitekter inviterer til en samtale på deres tegnestue. Anne Skovbro fra By & Havn, Kristian Riis fra Volcano og Reiulf Ramstad taler om inkludering, ensomhed, kulturarv, byfortætning og hvordan vi begejstring i vores byer.
Flere og flere mennesker bliver ramt af overfølsomheder og allergier. Kom og hør mere om, hvordan vi bygger boliger og planlægger vores boligområder, så de bliver sundere at bo i. Mød: Mette Nymann, LOOP Architects,Kristoffer Hedegaard Andreasen, Reværk Arkitektur, Kasper Bach Johannsen, Artelia og Martin Hersom Bien, Boligforeningen Ringgården.
Det er ikke altid, at byens rum og bygninger er tilgængelige for alle, og det giver en mistrivsel for dem, der ikke kan være med. Det vil Tours on Wheels gerne sætte fokus på sammen med Marselisborgcentret, Ungdomskredsen og Brugerklubben denne eftermiddag.
Christiania er under forandring - og snart skal der bygges almene boliger. Men hvordan foregår det i en selvgroet fristad, hvor beboerne er en drivende kraft i udviklingen? MorgenDAC har inviteret Line Barfod, Teknik- og Miljøborgmester, Mette Prag, arkitekt og talsperson for Christiania samt Andreas Høegh, Projektchef hos Liljeborg Aktieselskab.
Balancen mellem mangfoldige og forskelligartede hensyn i arkitekturen kræver nye kompetencer. Danske Arkitektvirksomheder inviterer til online-event. Hør om hvilke metoder der kan bruges til at håndtere social værdiskabelse i vores byer og bygninger.
Hvilke mennesker, hvilke kroppe er utopierne for? Mød et panel af eksperter og kunstnere på GRASP festival, der står klar til at dele deres viden og erfaringer med at skabe tilgængelige fysiske rum og fremme en følelse af fællesskab gennem Universelt Design og inklusion. Et samarbejde med Landsbyggefonden og Bevica Fonden.
Mød arkitekt, ingeniør og Founding Partner ved CRA – Carlo Ratti Associati, Carlo Ratti, arkitekt, Creative Director og grundlægger af Lendager Group, Anders Lendager, og arkitekt og Co-Founder ved Helen & Hard, Siv Helene Stangeland som står bag Vindmøllebakken Bofællesskab i Stavanger.
Pavillonen blev designet og opført i forbindelse med UIA, 'København som Arkitekturhovedstad 2023'. Nu er den flyttet fra Gråbrødre Torv til Holmen. Åbning d. 23. september kl. 16-18: Velkomst ved lektor Louise Grønlund og tale ved Jakob Brandtberg Knudsen, dekan for Arkitektur, begge fra Det Kongelige Akademi.
I pavillonen kan man opleve dagslysets sanselige, æstetiske og poetiske potentialer, udfoldet i en serie af rum. Har man besøgt pavillonen på Gråbrødretorv vil oplevelsen af pavillonen derfor være anderledes, da omgivelserne er på kanten af Københavns havn og særligt et af rummene er transformeret i forhold til dagslysåbningen.
Vand spiller en stor rolle. Der er enten for meget eller for lidt, oversvømmelser og tørke har kæmpet om overskrifterne denne sommer. I det lys er det helt naturligt også vandet, og mere specifikt, havet, der er temaet på dette års OPEN festival 20. september på Arkitektskolen i Aarhus, der har fået den mere poetiske titel The Ocean We All Swim.
Et år er gået siden formuleringen af ‘The Copenhagen Lessons’. Nu inviterer Akademisk Arkitektforening til fejring af de 10 principper og årets arkitekturborgmester.
Arkitekt og tv-vært Ane Cortzen stiller spørgsmål til arkitekt Asal Mohtashami om et af tidens ubesvarede spørgsmål: Hvordan gør man plads til forskellighed – helt konkret. En samtale mellem to mennesker, der begge har bankende hjerter for arkitektur, som giver mening.
Kulturmødet Mors er Danmarks centrale mødested for samtaler om kunst og kultur. Her samles kunstnere, politikere, meningsdannere og borgere for at tage pulsen på aktuelle temaer i kulturdebatten og udvide en forståelse i fællesskab. Et af temaerne er ‘Trivsel og sundhed', som byder på 153 arrangementer blandt de mere end 500 gratis arrangementer.