Danners have

Eksempel

Danners krisecenters tilbud blev i 2012 udvidet med en terapihave, hvor centrets brugere kan finde støtte og tryghed i sanseoplevelser, natur og udendørsliv.

Dannerhuset, som vi finder på hjørnet af Nansensgade og Gyldenløvesgade midt i det centrale København, har siden 80’erne dannet rammerne for interesseorganisationen Danners arbejde for at stoppe vold mod kvinder og børn. Dannerhuset blev oprindeligt  besat af kvindebevægelsen i 1979 og huser i dag et videnscenter, et rådgivningscenter og et krisecenter, som har plads til 18 kvinder der, med eller uden børn, har behov at komme væk fra voldelige forhold og starte på en frisk. 

Terapihave for mentalt og fysisk velbefindende

Som en udvidelse af krisecentrets tilbud blev der i 2012 anlagt en terapihave, som fungerer som en støtte til beboernes særlige behov¹. Kvinder og børn, der har været udsat for vold kæmper ofte med angst, dårlig søvn og smerte forskellige steder i kroppen – symptomer, der let kan udvikle sig til depression og posttraumatisk stresssyndrom. 

Terapihaven er et eksempel på evidensbaseret design – i 2017 blev haven evalueret og efterfølgende tilpasset². Haven bygger især på evidensen for, at grønne områder, vilde såvel som mere kulturprægede, kan have en afstressende effekt og gøre os stærkere psykisk, fysisk og socialt³. Sådan er haven udgangspunkt for både hverdagsaktiviteter og naturbaseret terapi for brugerne af krisecentret. 

Danners psykologer bruger haven til samtaler med kvinderne, for her kan man bl.a. finde en rolig pause fra krisecentrets indendørs miljø. Men det er også et børnevenligt sted. Børn, der har været udsat for vold, reagerer forskelligt. Nogle bliver indadvendt og passive, mens andre klatrer på væggene. Pædagogerne i Danner bruger derfor havens naturoplevelser og fysiske udfoldelsesmuligheder til hhv. at vække og dæmpe børnene. 

Tryghed og udfoldelse

Mental tilgængelighed har været et vigtigt aspekt i udformningen af Danners have. De primære designkriterier har derfor handlet om at opnå sikkerhed samt skabe et trygt og indbydende havemiljø, som beboerne har lyst til at bruge. Derfor finder vi haven bag et højt træhegn og låste låger. Men der åbner sig en fin, lille oase med frodige blomster- og bærbuske, elegante stensætninger og duftende planter.

Et lille overdækket opholdssted, kaldet krogen, har udsigt til resten af haven. Opholdsstedet er baseret på miljøpsykologiske teorier om, at mennesker har præference for at opholde sig et beskyttet sted, hvorfra det er muligt at overskue omgivelserne. Ligeledes er havens mørke områder blevet minimeret ved at samle det meste af havens beplantning i et bed, der bugter sig gennem haven.

Der har samtidig været fokus på at krisecentrets beboere hver især skal kunne finde et sted i haven, der giver dem udfoldelse, støtte og et godt afbræk fra en sårbar situation. Der er steder at samles om fx græskarudskæring, grillmad eller yoga og steder, hvor man kan sidde for sig selv som pavillonen, hvor man er omkranset af bambus. Her er også plads til, at børn kan lege, gynge, klatre og hoppe eller tilbringe regnvejrsdage i havehuset. 

Det er svært at undgå trafikstøj og indkig fra naboejendommene fuldstændig. Alligevel findes der rige muligheder for at lade sig distrahere fra omverden i havens mange detaljer som et knitrende bål, en sommerfugl eller smagen af et friskplukket hindbær.

¹ A garden at a crisis shelters for woman and children survivors of domestic violence: Danner's Garden, Copenhagen, Denmark. / Lygum, Victoria Linn; Stigsdotter, Ulrika K. In: Therapeutic landscapes : an evidence-based approach to designing healing gardens and restorative outdoor spaces. ed. / C. Cooper Marcus; N. A. Sachs. John Wiley and Sons, Inc., 2013. p. 184-189.

² Post-Occupancy Evaluation of a Crisis Shelter Garden and Application of Findings Through the Use of a Participatory Design Process. / Lygum, Victoria L.; Poulsen, Dorthe V.; Djernis, Dorthe; Djernis, Hanne G.; Sidenius, Ulrik; Stigsdotter, Ulrika K. In: HERD: Health Environments Research & Design Journal, 22.07.2019.

³ Nature and Health. / Hartig, Terry; Mitchell, Richard; de Vries, Sjerp; Frumkin, Howard. In: The Annual Review of Public Health, Volume 35, 2014, p. 207-228.

Dannerhuset, som vi finder på hjørnet af Nansensgade og Gyldenløvesgade midt i det centrale København, har siden 80’erne dannet rammerne for interesseorganisationen Danners arbejde for at stoppe vold mod kvinder og børn. Dannerhuset blev oprindeligt  besat af kvindebevægelsen i 1979 og huser i dag et videnscenter, et rådgivningscenter og et krisecenter, som har plads til 18 kvinder der, med eller uden børn, har behov at komme væk fra voldelige forhold og starte på en frisk. 

Terapihave for mentalt og fysisk velbefindende

Som en udvidelse af krisecentrets tilbud blev der i 2012 anlagt en terapihave, som fungerer som en støtte til beboernes særlige behov¹. Kvinder og børn, der har været udsat for vold kæmper ofte med angst, dårlig søvn og smerte forskellige steder i kroppen – symptomer, der let kan udvikle sig til depression og posttraumatisk stresssyndrom. 

Terapihaven er et eksempel på evidensbaseret design – i 2017 blev haven evalueret og efterfølgende tilpasset². Haven bygger især på evidensen for, at grønne områder, vilde såvel som mere kulturprægede, kan have en afstressende effekt og gøre os stærkere psykisk, fysisk og socialt³. Sådan er haven udgangspunkt for både hverdagsaktiviteter og naturbaseret terapi for brugerne af krisecentret. 

Danners psykologer bruger haven til samtaler med kvinderne, for her kan man bl.a. finde en rolig pause fra krisecentrets indendørs miljø. Men det er også et børnevenligt sted. Børn, der har været udsat for vold, reagerer forskelligt. Nogle bliver indadvendt og passive, mens andre klatrer på væggene. Pædagogerne i Danner bruger derfor havens naturoplevelser og fysiske udfoldelsesmuligheder til hhv. at vække og dæmpe børnene. 

Tryghed og udfoldelse

Mental tilgængelighed har været et vigtigt aspekt i udformningen af Danners have. De primære designkriterier har derfor handlet om at opnå sikkerhed samt skabe et trygt og indbydende havemiljø, som beboerne har lyst til at bruge. Derfor finder vi haven bag et højt træhegn og låste låger. Men der åbner sig en fin, lille oase med frodige blomster- og bærbuske, elegante stensætninger og duftende planter.

Et lille overdækket opholdssted, kaldet krogen, har udsigt til resten af haven. Opholdsstedet er baseret på miljøpsykologiske teorier om, at mennesker har præference for at opholde sig et beskyttet sted, hvorfra det er muligt at overskue omgivelserne. Ligeledes er havens mørke områder blevet minimeret ved at samle det meste af havens beplantning i et bed, der bugter sig gennem haven.

Der har samtidig været fokus på at krisecentrets beboere hver især skal kunne finde et sted i haven, der giver dem udfoldelse, støtte og et godt afbræk fra en sårbar situation. Der er steder at samles om fx græskarudskæring, grillmad eller yoga og steder, hvor man kan sidde for sig selv som pavillonen, hvor man er omkranset af bambus. Her er også plads til, at børn kan lege, gynge, klatre og hoppe eller tilbringe regnvejrsdage i havehuset. 

Det er svært at undgå trafikstøj og indkig fra naboejendommene fuldstændig. Alligevel findes der rige muligheder for at lade sig distrahere fra omverden i havens mange detaljer som et knitrende bål, en sommerfugl eller smagen af et friskplukket hindbær.

Mange anvendelsesmuligheder  

Udover at brænde krudt af i legeområdet kan børnene fx også gå på insektsafari. De voksne kan nyde solen eller opdage havens dufte og smage. Haven byder også på en del faciliteter såsom udekøkken og bålplads samt haveredskaber og heldragter, der er varme og godt må blive beskidte.      


Fokus på sansestimuli   

I plantevalget er der lagt vægt på farver, dufte og smage. Små stier gennem bedet, skal gøre det nemt at komme til planternes mange sanselige kvaliteter.   

Video

No items found.

Galleri

Billedet viser græsbeklædte niveauer med bugtende støttemure. Billedet viser græsbeklædte niveauer med bugtende støttemure.

Som del af en renovering af Dannerhuset blev der etableret lejligheder i kælderen. Dette medførte en terrænforskel fra lejlighederne til resten af haven. Terrænforskellen er udlignet i fine græsbeklædte niveauer med bugtende støttemure.

Foto ©
Victoria Linn Lygum
En lyskugle der er placeret i haven. En lyskugle der er placeret i haven.

Lyskugler, placeret rundt omkring i haven, skaber et hyggeligt havemiljø – også når mørket er faldet på.

Foto ©
Victoria Linn Lygum
En lille platform i haven, som man kan sidde på. En lille platform i haven, som man kan sidde på.

Små platforme i forbindelse med havens planter er til at sidde på, samtidig med at man kan få fat i et bær eller et duftende blad.

Foto ©
Victoria Linn Lygum
Beplantning der kan bruges til te og madlavning. Beplantning der kan bruges til te og madlavning.

Beplantningen taler til sanserne og kan bruges i te og madlavning.

Foto ©
Victoria Linn Lygum
Træpæle med mellemrum der giver udsigt til resten af haven. Træpæle med mellemrum der giver udsigt til resten af haven.

Samlingsstedet er havens hjerte. Her kan man samles i et trygt og afskærmet haverum fx omkring et bål. Træpælenes mellemrum giver mulighed for udsigt til resten af haven.

Foto ©
Victoria Linn Lygum
Trædesten som er af skiffer. Trædesten som er af skiffer.

Støttemure, terrasser og trædesten er alt sammen af skiffer. Det giver haven en stærk karakter og et naturpræget udtryk.

Foto ©
Victoria Linn Lygum
Havens samlingssted med vild beplantning har sansegynge og klatreskib.Havens samlingssted med vild beplantning har sansegynge og klatreskib.

Til de små børn er der en sandkasse i forbindelse med havens samlingssted. De lidt større børn kan via små stier løbe gennem havens vilde beplantning til en sansegynge og et klatreskib.

Foto ©
Victoria Linn Lygum
Havehus med store glaspartier. Havehus med store glaspartier.

Havehuset danner en markant afgrænsning ud mod Gyldenløvesgade. Ind mod haven åbner huset sig i indbydende glaspartier.

Foto ©
Victoria Linn Lygum
En pavillon som er tilbagetrukket fra resten af haven. En pavillon som er tilbagetrukket fra resten af haven.

Pavillonen ligger tilbagetrukket fra havens mere sociale områder såsom bålstedet og legeområdet. Det er bl.a. et sted for samtaler mellem beboerne og Danners psykologer.

Foto ©
Victoria Linn Lygum
Billedet viser Danners haveplan. Billedet viser Danners haveplan.

Når Danner får nye beboere og medarbejdere, får de udleveret følgende haveplan. Dermed bliver haven nemmere at gå til og bruge som ressource.

Foto ©
Illustrationen er en viderebearbejdning af Schønherrs originale plantegning af Danners have. Illustrationen er farvelagt af ITs ALL ABOUT®

Når Danner får nye beboere og medarbejdere, får de udleveret følgende haveplan. Dermed bliver haven nemmere at gå til og bruge som ressource.

Foto ©
Illustrationen er en viderebearbejdning af Schønherrs originale plantegning af Danners have. Illustrationen er farvelagt af ITs ALL ABOUT®

Pavillonen ligger tilbagetrukket fra havens mere sociale områder såsom bålstedet og legeområdet. Det er bl.a. et sted for samtaler mellem beboerne og Danners psykologer.

Foto ©
Victoria Linn Lygum

Havehuset danner en markant afgrænsning ud mod Gyldenløvesgade. Ind mod haven åbner huset sig i indbydende glaspartier.

Foto ©
Victoria Linn Lygum

Til de små børn er der en sandkasse i forbindelse med havens samlingssted. De lidt større børn kan via små stier løbe gennem havens vilde beplantning til en sansegynge og et klatreskib.

Foto ©
Victoria Linn Lygum

Støttemure, terrasser og trædesten er alt sammen af skiffer. Det giver haven en stærk karakter og et naturpræget udtryk.

Foto ©
Victoria Linn Lygum

Samlingsstedet er havens hjerte. Her kan man samles i et trygt og afskærmet haverum fx omkring et bål. Træpælenes mellemrum giver mulighed for udsigt til resten af haven.

Foto ©
Victoria Linn Lygum

Beplantningen taler til sanserne og kan bruges i te og madlavning.

Foto ©
Victoria Linn Lygum

Små platforme i forbindelse med havens planter er til at sidde på, samtidig med at man kan få fat i et bær eller et duftende blad.

Foto ©
Victoria Linn Lygum

Lyskugler, placeret rundt omkring i haven, skaber et hyggeligt havemiljø – også når mørket er faldet på.

Foto ©
Victoria Linn Lygum

Som del af en renovering af Dannerhuset blev der etableret lejligheder i kælderen. Dette medførte en terrænforskel fra lejlighederne til resten af haven. Terrænforskellen er udlignet i fine græsbeklædte niveauer med bugtende støttemure.

Foto ©
Victoria Linn Lygum
Arkitekt
Schønherr
Bygherre / ordregiver
Danner i samarbejde med Københavns Universitet
Med støtte fra
Realdania, Nordea-fonden, A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Oak Foundation Denmark, Augustinus fonden, Kulturstyrelsen (KUAS), Helsefonden, 15. Juni Fonden, VKR’s Familiefond og Rosalie Petersens fond
Realiseret
2012

Også værd at kigge på

Disclaimer

Rumsans ønsker at inspirere og informere om universelt design. Selv når der blot er tale om en detalje, tager vi den med, hvis det kan være til inspiration for andre.