Eksempel

Filsø Besøgscenter

Filsø Besøgscenter

Eksempel

Store natur- og sanseoplevelser skaber livskvalitet. Samtidig er det et øget behov for, at vi passer på vores natur og skaber de bedste forudsætninger for, at mennesker, dyr og natur lever side om side. Med den smukke forvandling af naturområdet omkring den genskabte sø Filsø i Vestjylland kan alle mennesker få en stor oplevelse, mens naturen får frit spil.

Filsø var engang Jyllands største sø og et sandt naturparadis. Men i midten af forrige århundrede blev søen drænet og omlagt til landbrug. I 2012 blev søen endelig genoprettet, vandet blev ført tilbage, og et besøgssted blev anlagt. I dag kan alle mennesker nu opleve den særlige natur, der er genopstået i området. 

Den ellipseformede udsigtsbro udgør en smuk, arkitektonisk løsning, der med enkle greb højner og formidler den spektakulære natur omkring Filsø. Her kan mennesker både opleve naturens stilhed og det rige natur- og især fugleliv. Broen føjer sig på ubesværet vis til landskabet, og der opstår et fint samspil mellem den og omgivelserne.

Adgang for alle til helt særlige oplevelser 

Projektet er ment som et let identificerbart udgangspunkt for besøgende til Filsø og som et knudepunkt for områdets naturruter. Adgangsvej og parkeringsplads fører til en alsidig formidlingsbygning, som består af skolestue, køkken, grejbank og toiletter samt udendørs køkken og -undervisningsrum. 

Overalt får man fornemmelsen af, at der er nogen, som virkelig har tænkt over at skabe en god oplevelse. Intet er tilfældigt. For eksempel er der en hel særlig stemning på toiletterne, som man ikke kender fra andre offentlige toiletter. Fra en højtaler i loftet lyder der fuglekvidder og her er ovenlys, hvilket skaber associationer til et sommerhus. Selvom der er tale om et offentligt toilet, er der valgt materialer, som bidrager til en sanselig oplevelse: Spejlets ramme er en træramme, loftet er beklædt med træ og dørene til toiletterne er også i træ.

Næsten som at gå på vandet 

Fra formidlingsbygningen leder betonbelagt sti direkte over i udsigtsbroen ud over søen. Broen, der har form som en ellipse, giver på forunderlig vis følelsen af at gå på vandet, når man oplever søens rum og vandets flade fra en ny vinkel og position. Den kostede beton er også  behagelig at gå på. Her kan man være tryg samtidig med, at man er midt i naturen.

Overalt er der mulighed for sanselige oplevelser. De store sten, der som kæmpestore fugleæg inviterer til at blive rørt eller kravlet på. Og i et roligt øjeblik kan man gøre brug af de mange siddemuligheder enten direkte på broen eller plinte. 

Skulle man endelig nævne en ulempe ved stedet, er det blot, at det er så velbesøgt. Man får lyst til at være der alene og sidde på udsigtsbroens kant og nyde det magiske landskab.

¹ The Center for Universal Design

² Universal Design, Barrier Free Environments for Everyone. Af Ron Mace i Designers West. 33, (1), (1985), s. 147-152.

³ Ibid.

⁴ Grangaard, Sidse: Analyse af bygherrens tilgang til tilgængelighed og universelt design i byggeriet, SBi 2018:02

⁵ Ryhl, Camilla: Tilgængelighed - udfordringer begreber og strategier, SBi 2009:12

⁶ Ryhl, Camilla og Frandsen, Anne Kathrine: Handicaporganisationernes hus Evaluering af proces og værk, 2016

⁷ Design for all: Stockholmsdeklarationen

⁸ Steinfeld, Edward: The Future of Universal Design

⁹ Ibid.

¹⁰ Steinfeld, Edward og Maisel, Joana: Universal Design: Creating Inclusive Environments (De otte mål er oversat af Rumsans)


Filsø var engang Jyllands største sø og et sandt naturparadis. Men i midten af forrige århundrede blev søen drænet og omlagt til landbrug. I 2012 blev søen endelig genoprettet, vandet blev ført tilbage, og et besøgssted blev anlagt. I dag kan alle mennesker nu opleve den særlige natur, der er genopstået i området. 

Den ellipseformede udsigtsbro udgør en smuk, arkitektonisk løsning, der med enkle greb højner og formidler den spektakulære natur omkring Filsø. Her kan mennesker både opleve naturens stilhed og det rige natur- og især fugleliv. Broen føjer sig på ubesværet vis til landskabet, og der opstår et fint samspil mellem den og omgivelserne.

Adgang for alle til helt særlige oplevelser 

Projektet er ment som et let identificerbart udgangspunkt for besøgende til Filsø og som et knudepunkt for områdets naturruter. Adgangsvej og parkeringsplads fører til en alsidig formidlingsbygning, som består af skolestue, køkken, grejbank og toiletter samt udendørs køkken og -undervisningsrum. 

Overalt får man fornemmelsen af, at der er nogen, som virkelig har tænkt over at skabe en god oplevelse. Intet er tilfældigt. For eksempel er der en hel særlig stemning på toiletterne, som man ikke kender fra andre offentlige toiletter. Fra en højtaler i loftet lyder der fuglekvidder og her er ovenlys, hvilket skaber associationer til et sommerhus. Selvom der er tale om et offentligt toilet, er der valgt materialer, som bidrager til en sanselig oplevelse: Spejlets ramme er en træramme, loftet er beklædt med træ og dørene til toiletterne er også i træ.

Næsten som at gå på vandet 

Fra formidlingsbygningen leder betonbelagt sti direkte over i udsigtsbroen ud over søen. Broen, der har form som en ellipse, giver på forunderlig vis følelsen af at gå på vandet, når man oplever søens rum og vandets flade fra en ny vinkel og position. Den kostede beton er også  behagelig at gå på. Her kan man være tryg samtidig med, at man er midt i naturen.

Overalt er der mulighed for sanselige oplevelser. De store sten, der som kæmpestore fugleæg inviterer til at blive rørt eller kravlet på. Og i et roligt øjeblik kan man gøre brug af de mange siddemuligheder enten direkte på broen eller plinte. 

Skulle man endelig nævne en ulempe ved stedet, er det blot, at det er så velbesøgt. Man får lyst til at være der alene og sidde på udsigtsbroens kant og nyde det magiske landskab.

Alle kan komme tæt på vandet og få en naturoplevelse

Udsigtsbroen tilbyder alle en sanselig oplevelse, for her kan man stikke fingrene i vandet, kigge på og høre vandet eller opleve det rige dyreliv omkring søen.

Sanselige oplevelser for alle

Overalt taler anlægget til sanserne. Her er noget at kigge på, noget at røre ved, noget at lytte til og noget at mærke. Og alle kan komme rundt og deltage. 



STEDET TÆLLER 

Gendannelsen af Filsø og opførelsen af besøgsstedet er en del af Realdanias kampagne “Stedet tæller” fra 2011, som netop har som formål at skabe fokus på Danmarks yderområdes potentiale. Fælles for de udvalgte 20 projekter er, at der bl.a. er blevet arbejdet med at formidle natur, skabe forbindelse mellem by og natur og endelig at udvikle kulturmiljøer som skaber fundamentet for højere besøgs- og livskvalitet. 

Læs mere om kampagnen her.

Carsten Ingemann

Video

No items found.

Galleri

Besøgscenteret er omringet af naturoplevelser. Naturløsningerne bringer alle tættere på dyrelivet og himmel. Besøgscenteret er omringet af naturoplevelser. Naturløsningerne bringer alle tættere på dyrelivet og himmel.

Besøgsstedets smukke arkitektoniske løsninger bringer alle tættere på planter, dyr, himmel og sø.

Foto ©
Schønherr
Udsigten i bygningerne er indrammet, så øjet ledes mod naturen og skaber mental tilgængelighed.Udsigten i bygningerne er indrammet, så øjet ledes mod naturen og skaber mental tilgængelighed.

Flere steder i formidlingsbygningen er udsigten indrammet, så øjet ledes mod naturen. En fin måde at skabe mental tilgængelighed på.

Foto ©
Sidse Grangaard
Her vises udsigtsbroens betonkant og hjulværn. Det fungerer som naturlige ledelinjer. Her vises udsigtsbroens betonkant og hjulværn. Det fungerer som naturlige ledelinjer.

Udsigtsbroens betonkant og hjulværn fungerer som naturlige ledelinjer.

Foto ©
Sidse Grangaard
Brede betonkanter pryder gangbroer og -stier. De fungerer også som siddepladserBrede betonkanter pryder gangbroer og -stier. De fungerer også som siddepladser

Det er muligt at nyde en rolig stund eller holde en pause på den gennemgående betonkant.

Foto ©
Sidse Grangaard
Her ses stenvægge, der inviterer til leg og berøring. Her ses stenvægge, der inviterer til leg og berøring.

Stenæggene stimulerer både krop og fantasi og inviterer til leg. Man får lyst til at røre ved dem eller at kravle på dem.

Foto ©
Sidse Grangaard
Der er en sti af slotsgrus og en af beton mellem formidlingsbygningen og udsigtsbroen. Der er en sti af slotsgrus og en af beton mellem formidlingsbygningen og udsigtsbroen.

Mellem formidlingsbygningen og udsigtsbroen er der både en sti af slotsgrus og en betonsti.

Foto ©
Sidse Grangaard

Udsigtsbroens form gør at man ikke behøver at tage samme vej tilbage, men kan tage turen hele vejen rundt.

Foto ©
Carsten Ingemann & Schønherr

Den smukke udsigt i samspil med kanten inviterer til ophold.

Foto ©
Carsten Ingemann & Schønherr

Formidlingsbygningen har et fint samspil med sine omgivelser bl.a. gennem træpanelernes placering. De skaber en vekslen mellem lys og skygge, som minder om en tur i skoven.

Foto ©
Carsten Ingemann & Schønherr

Vej og parkeringsplads giver god adgang til besøgsstedet.

Foto ©
Carsten Ingemann & Schønherr

Mellem formidlingsbygningen og udsigtsbroen er der både en sti af slotsgrus og en betonsti.

Foto ©
Sidse Grangaard

Stenæggene stimulerer både krop og fantasi og inviterer til leg. Man får lyst til at røre ved dem eller at kravle på dem.

Foto ©
Sidse Grangaard

Det er muligt at nyde en rolig stund eller holde en pause på den gennemgående betonkant.

Foto ©
Sidse Grangaard

Udsigtsbroens betonkant og hjulværn fungerer som naturlige ledelinjer.

Foto ©
Sidse Grangaard

Flere steder i formidlingsbygningen er udsigten indrammet, så øjet ledes mod naturen. En fin måde at skabe mental tilgængelighed på.

Foto ©
Sidse Grangaard

Besøgsstedets smukke arkitektoniske løsninger bringer alle tættere på planter, dyr, himmel og sø.

Foto ©
Schønherr

Formidlingsbygningen har et fint samspil med sine omgivelser bl.a. gennem træpanelernes placering. De skaber en vekslen mellem lys og skygge, som minder om en tur i skoven.

Foto ©
Carsten Ingemann & Schønherr

Den smukke udsigt i samspil med kanten inviterer til ophold.

Foto ©
Carsten Ingemann & Schønherr

Udsigtsbroens form gør at man ikke behøver at tage samme vej tilbage, men kan tage turen hele vejen rundt.

Foto ©
Carsten Ingemann & Schønherr

Vej og parkeringsplads giver god adgang til besøgsstedet.

Foto ©
Carsten Ingemann & Schønherr
Arkitekt
Schønherr
Bygherre / ordregiver
Naturstyrelsen, Realdania, Aage V. Jensens Natur Fond
Med støtte fra
Realiseret
2012 – 2017. Skolestuen: 2016-2018

+ Læs mere

Litteratur

No items found.

Flere spots

Disclaimer

Rumsans ønsker at inspirere og informere om universelt design. Selv når der blot er tale om en detalje, tager vi den med, hvis det kan være til inspiration for andre.

Også værd at kigge på