Håhammaren bro og sti

Eksempel

Ved Hafrsfjord i Stavanger er Håhammaren bro og sti blevet et nyt landmærke, som leder alle rundt om fjeldet, ned til vandet og helt tæt på den norske natur. Her var det ikke den nemmeste løsning, der var den bedste, men derimod den, der åbnede området for alle.

Spidsen af fjeldet ud mod Hafrsfjorden i Stavanger Kommune var et krævende terræn, som langt fra var tilgængeligt for alle. Men med Håhammaren bro og gangsti er naturen blevet åbnet på en måde, så den knytter sig til det øvrige område og samtidig skaber et samlingspunkt for mennesker. 

Der var et ønske om at gøre turen langs fjorden tilgængelig for alle samtidig med, at de oprindelige terræn- og landskabsforhold blev bevaret så meget som muligt. Derfor slynger den nyanlagte sti og gangbro sig langs med fjeldet frem til spidsen, hvor den munder ud i en buet bro. I 2017 vandt projektet DOGA-merket og i juryens begrundelse blev det fremhævet, at man har “taget hverdagslandskabet alvorligt og koncentreret sig om at fremhæve det i stedet for at prøve at forskønne det.” 

Hensyn til natur og mennesker

Resultatet er en sti, som er bred nok til, at alle kan bruge den med både barnevogn og kørestol – og følges ad hele vejen. For at lykkedes med den vision for gangbroen var det nødvendigt at fjerne en del af fjeldet. Et sted har de endda skåret tværs gennem, så stien har klippevæg på begge sider, ligesom underlaget også er fjeld. Og hvor den typiske og nemmeste metode i Norge er at sprænge et stykke væk, har man her valgt at skære med en sav. Det har skabt en helt glatte fjeldvægge med en særlig taktilitet, der inviterer til berøring. 

Stien består af to broer – en lille bro langs med den glatte klippevæg og en hovedbro, der nærmest svæver ude på fjorden. Begge er lavet af accoya-træ med diagonale striber, der gør den mere sikker at bruge i frostvejr. Langs med begge broer er der opsat et speciallavet rækværk af syrefast stål, hvis stolper forbindes af wire, så det går mere eller mindre i ét med landskabet. 

Langs hele turen er der installeret lys, der fremhæver det smukke landskab og skaber oplevelser for alle hele året rundt. Der er desuden monteret lys langs med og i selve klippen, som fremhæver fjeldets smukke mønster. 

DOGA fremhæver videre i udnævnelsen, at de nye broer og sti, der forbinder dem, er “en svært vellykket kultivering af et flot landskab, som vidner om god forståelse for stedets egenart og en vilje til ikke at vælge vejen med mindst modstand.” 

Spidsen af fjeldet ud mod Hafrsfjorden i Stavanger Kommune var et krævende terræn, som langt fra var tilgængeligt for alle. Men med Håhammaren bro og gangsti er naturen blevet åbnet på en måde, så den knytter sig til det øvrige område og samtidig skaber et samlingspunkt for mennesker. 

Der var et ønske om at gøre turen langs fjorden tilgængelig for alle samtidig med, at de oprindelige terræn- og landskabsforhold blev bevaret så meget som muligt. Derfor slynger den nyanlagte sti og gangbro sig langs med fjeldet frem til spidsen, hvor den munder ud i en buet bro. I 2017 vandt projektet DOGA-merket og i juryens begrundelse blev det fremhævet, at man har “taget hverdagslandskabet alvorligt og koncentreret sig om at fremhæve det i stedet for at prøve at forskønne det.” 

Hensyn til natur og mennesker

Resultatet er en sti, som er bred nok til, at alle kan bruge den med både barnevogn og kørestol – og følges ad hele vejen. For at lykkedes med den vision for gangbroen var det nødvendigt at fjerne en del af fjeldet. Et sted har de endda skåret tværs gennem, så stien har klippevæg på begge sider, ligesom underlaget også er fjeld. Og hvor den typiske og nemmeste metode i Norge er at sprænge et stykke væk, har man her valgt at skære med en sav. Det har skabt en helt glatte fjeldvægge med en særlig taktilitet, der inviterer til berøring. 

Stien består af to broer – en lille bro langs med den glatte klippevæg og en hovedbro, der nærmest svæver ude på fjorden. Begge er lavet af accoya-træ med diagonale striber, der gør den mere sikker at bruge i frostvejr. Langs med begge broer er der opsat et speciallavet rækværk af syrefast stål, hvis stolper forbindes af wire, så det går mere eller mindre i ét med landskabet. 

Langs hele turen er der installeret lys, der fremhæver det smukke landskab og skaber oplevelser for alle hele året rundt. Der er desuden monteret lys langs med og i selve klippen, som fremhæver fjeldets smukke mønster. 

DOGA fremhæver videre i udnævnelsen, at de nye broer og sti, der forbinder dem, er “en svært vellykket kultivering af et flot landskab, som vidner om god forståelse for stedets egenart og en vilje til ikke at vælge vejen med mindst modstand.” 

God plads

Broen er konstrueret, så der er god plads hele vejen til at stoppe op og til at passere – både hvis man har en barnevogn med eller er i kørestol.

Afsavet klippevæg

Kun ved at skære i klipperne blev det muligt at bevæge sig langs vandet. Frem for at sprænge, som er den gængse metode, valgte man at skære med sav, selvom det langt mere besværligt. Og det er med til at give en spektakulær tur med taktile indslag.

Foto: Jo Gaute Fornes

Video

No items found.

Galleri

Broen er beklædt med accoya-træ, som med sine diagonale striber gør den mere sikker at gå på, når det er glat.

Foto ©
Sten Dueland

Langs hele broen er der plads til at stoppe op og til at sætte sig. For den ene side er en bænk, som endda kan fungere som en naturlig ledelinje – og det kan håndlisten også.

Foto ©
Jo Gaute Fornes

Her er skåret i fjeldet for at få plads til den lille – men brede – bro.

Foto ©
Sten Dueland

Belysningen inviterer til en aftentur i skumringen.

Foto ©
Nanco Hoogstad

I dag kan man bogstaveligt talt gå gennem fjeldet og røre ved klippevæggen. Dog kan der på dette stykke blive glat om vinteren.

Foto ©
Sten Dueland

Om aftenen fremstår stien som sit eget rum i landskabet.

Foto ©
Nanco Hoogstad

Lyset bidrager også til at fremhæve rummet mellem klippevæggene.

Foto ©
Nanco Hoogstad

Lyset bidrager også til at fremhæve rummet mellem klippevæggene.

Foto ©
Nanco Hoogstad

Om aftenen fremstår stien som sit eget rum i landskabet.

Foto ©
Nanco Hoogstad

I dag kan man bogstaveligt talt gå gennem fjeldet og røre ved klippevæggen. Dog kan der på dette stykke blive glat om vinteren.

Foto ©
Sten Dueland

Belysningen inviterer til en aftentur i skumringen.

Foto ©
Nanco Hoogstad

Her er skåret i fjeldet for at få plads til den lille – men brede – bro.

Foto ©
Sten Dueland

Langs hele broen er der plads til at stoppe op og til at sætte sig. For den ene side er en bænk, som endda kan fungere som en naturlig ledelinje – og det kan håndlisten også.

Foto ©
Jo Gaute Fornes

Broen er beklædt med accoya-træ, som med sine diagonale striber gør den mere sikker at gå på, når det er glat.

Foto ©
Sten Dueland
Arkitekt
Multiconsult ASA. Landskabsarkitekt: Multiconsult / Stavanger Kommune
Bygherre / ordregiver
Stavanger Kommune, Park og vei
Ingeniør
Entrepenør
Med støtte fra
Realiseret
2011-16
Belysning
Lyse AS

Læs mere

Litteratur

No items found.

Også værd at kigge på

Disclaimer

Rumsans ønsker at inspirere og informere om universelt design. Selv når der blot er tale om en detalje, tager vi den med, hvis det kan være til inspiration for andre.