Eksempel

Promenade og klubhus i Klitmøller

Promenade og klubhus i Klitmøller

Eksempel

De fleste af os nyder at gå en tur langs med den jyske vestkyst. Gennem flere målrettede projekter er strandene blevet endnu mere attraktive. Blandt andet i Klitmøller, der har fået en ny strandpromenade og et klubhus for alle.

“Mulighedernes land” er et projekt mellem Realdania og de tre kommuner Thisted, Lolland og Bornholm. Sammen har de arbejdet for at løfte Danmarks yderområder og skabe attraktive oplevelser og seværdigheder, der kan komme både indbyggere og turister til gavn. Som led i det arbejde, der skulle give hele den jyske vestkyst et løft, har stranden ved “Cold Hawaii” gennemgået en transformation. 

Slendretur langs stranden – uden sand mellem tæerne

Med en ny strandpromenaden er det nu muligt for alle at gå en tur i overgangen mellem stranden og byen, uden at være nødt til at gå i sandet. Strandpromenadens betonsti skaber et fast underlag, ligesom den forgrener sig i stier ind til byen. Sandet kan dog stadig være en udfordring – særligt i den ene ende, hvor vinden blæser sandet op på promenaden. 

Promenaden ændrer form undervejs, og nogle steder er der tilrettelagt for streetskating. En kombination af elementer i beton og bænke i træ gør det muligt at sætte sig ned og kigge ud på havet og surferne.

Klubhus og udsigtsplatform er åben for alle

Klubhuset, som også kendes under Hummerhuset, rummer faciliteter til den lokale surfklub NASA og Biologisk Forening for Nordvestjylland (BFN). Samtidig har Thisted Kommune også råderet over huset, så det er muligt for foreninger, som får tilskud under Folkeoplysningsloven, at låne/leje huset. 

Bygningsdesignet er en fortsættelse af det gamle Hummerhus, som blev revet ned i 2011. Men i modsætning til tidligere giver det nye hus ikke bare bedre forhold for NASA og BFN, men også bedre forhold for alle besøgende i Klitmøller. Huset fungerer nemlig også som en opholds- og udsigtsplatform. Hele taget er udformet som et skulpturelt opholdsareal, der for de mindste også er en legeplads. Hvis man kan finde modet, kan man kravle ud og lægge sig på et net, der er spændt ud i en åbning i taget over klubhusets gårdrum. 

Alt efter behov vælger man den vej op på taget, som passer. Her er både trapper og en rampe, som snor sig omkring bygningen som et ekstra lag. Som en blæksprutte har taget 'arme' ned til stien i form af rampe og trapper. Der er arbejdet med forskellige grader af transparens og udsyn på taget i udformningen af kantens vægge og rækværk. 

“Mulighedernes land” er et projekt mellem Realdania og de tre kommuner Thisted, Lolland og Bornholm. Sammen har de arbejdet for at løfte Danmarks yderområder og skabe attraktive oplevelser og seværdigheder, der kan komme både indbyggere og turister til gavn. Som led i det arbejde, der skulle give hele den jyske vestkyst et løft, har stranden ved “Cold Hawaii” gennemgået en transformation. 

Slendretur langs stranden – uden sand mellem tæerne

Med en ny strandpromenaden er det nu muligt for alle at gå en tur i overgangen mellem stranden og byen, uden at være nødt til at gå i sandet. Strandpromenadens betonsti skaber et fast underlag, ligesom den forgrener sig i stier ind til byen. Sandet kan dog stadig være en udfordring – særligt i den ene ende, hvor vinden blæser sandet op på promenaden. 

Promenaden ændrer form undervejs, og nogle steder er der tilrettelagt for streetskating. En kombination af elementer i beton og bænke i træ gør det muligt at sætte sig ned og kigge ud på havet og surferne.

Klubhus og udsigtsplatform er åben for alle

Klubhuset, som også kendes under Hummerhuset, rummer faciliteter til den lokale surfklub NASA og Biologisk Forening for Nordvestjylland (BFN). Samtidig har Thisted Kommune også råderet over huset, så det er muligt for foreninger, som får tilskud under Folkeoplysningsloven, at låne/leje huset. 

Bygningsdesignet er en fortsættelse af det gamle Hummerhus, som blev revet ned i 2011. Men i modsætning til tidligere giver det nye hus ikke bare bedre forhold for NASA og BFN, men også bedre forhold for alle besøgende i Klitmøller. Huset fungerer nemlig også som en opholds- og udsigtsplatform. Hele taget er udformet som et skulpturelt opholdsareal, der for de mindste også er en legeplads. Hvis man kan finde modet, kan man kravle ud og lægge sig på et net, der er spændt ud i en åbning i taget over klubhusets gårdrum. 

Alt efter behov vælger man den vej op på taget, som passer. Her er både trapper og en rampe, som snor sig omkring bygningen som et ekstra lag. Som en blæksprutte har taget 'arme' ned til stien i form af rampe og trapper. Der er arbejdet med forskellige grader af transparens og udsyn på taget i udformningen af kantens vægge og rækværk. 

Havet set oppefra 

Med den nye udsigtsplatform, som alle kan få fornøjelse af, er der skabt nye og anderledes oplevelser med det vilde hav og de surfere, der boltrer sig i det. 

Vestkysten viser vejen

Realdania har igangsat et arbejde med en strategisk-fysisk udviklingsplan for Klitmøller og Nørre Vorupør i initiativet ”Vestkysten viser vejen”, som udføres af Arkitema Architects/COWI, Johansen Skovsted Arkitekter og tyske Destination Lab.

Initiativet skal følge op på den store udviklingsplan fra 2018, som 11 kommuner og tre regioner har udarbejdet med henblik på at blive en af de mest eftertragtede kyststrækninger i Nordeuropa. Sammen vil de skabe steder, som ikke blot er attraktive at besøge, men også har gode arbejdspladser og steder at bo. 

Læs mere om projektet her. 

Foto © Force4

Video

No items found.

Galleri

Rampen snor sig om klubhuset og bliver til taglandskabet.

Foto ©
Force4

Strandpromenade er et populært spot, hvor man kan nyde havudsigten og se surferne boltre sig i bølgerne.

Foto ©
Sidse Grangaard

Klubhusets gårdrum fungerer som en form for torv med flere forskellige siddemuligheder. I begge sider kan man gå op på taget via trapper.

Foto ©
Sidse Grangaard

Rampen til klubhusets tag begynder her, hvor huset åbner sig mod havet og udsigten. Rampen løber langs med ydersiden af huset.

Foto ©
Sidse Grangaard

På trædækket foran Hummerhuset mødes surfere side om side med turister.

Foto ©
Sidse Grangaard

Næsten hele vejen op ad rampen kan man nyde den flotte udsigt til stranden og havet.

Foto ©
Sidse Grangaard

Der er udsigt både ud over havet og ind i klubhuset fra taget. For de mindste kan det udspændte net være en sjov udfordring.

Foto ©
Sidse Grangaard

Særligt i denne ende af strandpromenaden lever sandet sit eget liv og kan være en barriere, hvis man er dårligt gående eller på hjul.

Foto ©
Sidse Grangaard

Der er god plads på taget og lagt op til, at man både kan sidde og nyde udsigten og lege en omgang gemmeleg.

Foto ©
Sidse Grangaard

Rampen snor sig om klubhuset og bliver til taglandskabet.

Foto ©
Force4

Særligt i denne ende af strandpromenaden lever sandet sit eget liv og kan være en barriere, hvis man er dårligt gående eller på hjul.

Foto ©
Sidse Grangaard

Der er god plads på taget og lagt op til, at man både kan sidde og nyde udsigten og lege en omgang gemmeleg.

Foto ©
Sidse Grangaard

Der er udsigt både ud over havet og ind i klubhuset fra taget. For de mindste kan det udspændte net være en sjov udfordring.

Foto ©
Sidse Grangaard

Næsten hele vejen op ad rampen kan man nyde den flotte udsigt til stranden og havet.

Foto ©
Sidse Grangaard

På trædækket foran Hummerhuset mødes surfere side om side med turister.

Foto ©
Sidse Grangaard

Rampen til klubhusets tag begynder her, hvor huset åbner sig mod havet og udsigten. Rampen løber langs med ydersiden af huset.

Foto ©
Sidse Grangaard

Klubhusets gårdrum fungerer som en form for torv med flere forskellige siddemuligheder. I begge sider kan man gå op på taget via trapper.

Foto ©
Sidse Grangaard

Strandpromenade er et populært spot, hvor man kan nyde havudsigten og se surferne boltre sig i bølgerne.

Foto ©
Sidse Grangaard
Arkitekt
Force4
Bygherre / ordregiver
Thisted Kommune og Kystdirektoratet
Med støtte fra
Lokale og Anlægsfonden, Vanførefonden, Bevica Fonden og Realdania
Realiseret
2010
Landskabsarkitekt
Preben Skaarup Landskabsarkitekter

Litteratur

No items found.

Også værd at kigge på

Disclaimer

Rumsans ønsker at inspirere og informere om universelt design. Selv når der blot er tale om en detalje, tager vi den med, hvis det kan være til inspiration for andre.