Steno Diabetes Center

Eksempel
Udsigten fra Steno-centrets tagterrasse. I mellemgrunden er der træer og buskads fra centrets gårdhave.
Foto: Victoria Linn Lygum

Mennesker med diabetes er en mangfoldig gruppe, der rummer både voksne og børn, der alle har brug for livslang behandling. Derfor har Steno Diabetes Center fokus på at rumme den store mangfoldighed og de forskellige behov blandt patienterne. Løsningen er bl.a. et markant landskab, som inviterer til naturskønne oplevelser og bestemte aktiviteter.

Realiseret
2021
Bygherre
Region Hovedstaden
Arkitekt
Vilhelm Lauritzen Arkitekter, Mikkelsen Arkitekter, Sted
Se alle
Læs op

Lidt flere end 7 % af Danmarks befolkning lever med diabetes. Hver eneste uge bliver omkring 8 børn diagnosticeret med type 1-diabetes, mens hele 86 voksne danskere får konstateret type 2-diabetes hver eneste dag. Den store og stadigt voksende gruppe af mennesker går til behandling på et af landets syv Steno-centre. I 2021 kom et nyt center til, der deler matrikel med Herlev Hospital og hvis udformning er baseret på brugerinddragelse og et princip om, at det ikke skal føles som et hospital.  

På Steno Diabetes Center er der fokus på forebyggelse og behandling af diabetes samt uddannelse og forskning. Centret, der er støttet af Novo Nordisk Fonden, bygger på succeshistorien om opdagelsen af insulin samt udviklingen af medicin og behandling. Diabetes er kronisk og kan ramme hele livet. Det er en sygdom, hvor indholdet af sukker i blodet er højere end normalt, fordi hormonet insulin enten mangler eller ikke fungerer, som det skal. Derfor har personer med diabetes brug for livslang behandling, der også omfatter motion og kost. 

Det er med andre ord en bred gruppe, som Steno Diabetes Center skal kunne rumme og imødekomme: personer med diabetes i alle aldre og deres pårørende samt det personale, der arbejder i den 24.000 m2 store bygning, fordelt over to etager. 

Centreret omkring fire gårdhaver med forskellige behov 

Fordi diabetes ikke er en diagnose, der alene behandles medicinsk, er der også fokus på motion, kost og generel viden i huset. Det kommer til udtryk i de fire gårdhaver, der hver især er tilrettelagt til at imødekomme og inviterer til en specifik form for aktivitet: den aktive have, den spiselige have, den legende have og den stille have. Gårdhaverne skal afspejle centrets holistiske tilgang til behandlingen, der skal favne hele patientens liv og livsstil, om det så drejer sig om et barn, en ung, en voksne eller en ældre. Haverne står dermed til rådighed for patienternes forskellige behov. Samtidig inddrages haverne også i medarbejdernes hverdag, i form af grønne udsigter og pauseophold. 

De fire gårdhaver findes i stuen i hvert sit hjørne af huset og er omkranset af bygningen. På husets andet niveau findes der desuden en stor taghave. Havernes centrale placering giver adgang til og udsyn til det grønne, næsten uanset hvor man befinder sig. Og med denne nærhed til naturen understøtter centret direkte Steinfeld & Maisels mål nummer fem om at understøtte velvære, sundhed og tryghed

De forskellige haver imødekommer den mangfoldighed, der findes blandt centrets brugere og deres forskellige behov, som skifter over tid. Én dag har man måske brug for ro i grønne omgivelser, mens energien og overskuddet måske er højere en anden dag. Med fokus på den legende have er der også eksplicit gjort plads til diabetes i børnehøjde. 

Bryder med følelsen af at være på et hospital

Mens Herlev Hospital er kendt for sin ikoniske høje bygning og et indre, der udmærker sig ved Poul Gernes karakteristiske farvekoncept, er Steno Diabetes Center en helt anden sanseoplevelse. I den lave bygning er både vægge og gulv beklædt med naturligt og lydabsorberende træ. Bygningens centrering omkring gårdrummene og taghaven gør også, at der strømmer dagslys ind ad de store vinduespartier overalt i bygningen. 

Sanne Kellebjerg Korndal, der er medarbejder på centret, og som viser Rumsans rundt, fortæller, at der under designprocessens brugerinddragelse fremgik et særligt ønske om at undgå et hospitalspræg: 

”For patienterne er sygdommen en del af deres hverdag hele livet. Det ledte til en idé om at sætte patienterne fri. Et sted, de kunne bruge, som de har lyst og dette i høj grad som selvhjulpne,” siger hun.  

Derfor er bygningen udformet med visuelt og fysisk let tilgængelige faciliteter, både inde og ude. Med åbningen af centret har man desuden arbejdet med en specifik digital strategi, der gør det muligt for den enkelte at vælge, om man vil komme på centret eller aflevere sine resultater digitalt. 

Omkring bygningen støder man også på kunstinstallationer af den danske kunstnergruppe Superflex, som nok er mest kendt for Superkilen på Nørrebro i København. Et kæmpe broccoli, en overskåren gulerod, et hvidløg, et jordbær, en kartoffel og en pære. Det er sjov installationskunst, der bidrager til hospitalets varme fremtoning og som samtidig understreger centrets fokus på kost og viden. 

For patienterne er sygdommen en del af deres hverdag hele livet. Det ledte til en idé om at sætte patienterne fri. Et sted, de kunne bruge, som de har lyst og dette i høj grad som selvhjulpne.
– Sanne Kellebjerg Korndal

Et åbent rum med plads til at alle kan klare og være sig selv 

Igen som en kontrast til en typisk opfattelse af et hospital med kontorer og stuer, så er stueetagen ét stort, åbent rum, hvor alle kan mødes på kryds og tværs. I yderkanten ligger private behandlingsrum, klinikker og kontoret, men i midten og nærmest gårdhaverne udgør nicher og forskellige opholdsrum små rum i rummet. 

På centrets andet niveau, der primært er for medarbejderne, giver de store glaspartier ud til campus og ind til taghaven, lys og udsigt. Derudover gør adskillige adgange til taghaven det nemt at finde en hurtig vej gennem det grønne og søge ophold i halvafskærmede uderum med borde og bænke.    

Lidt flere end 7 % af Danmarks befolkning lever med diabetes. Hver eneste uge bliver omkring 8 børn diagnosticeret med type 1-diabetes, mens hele 86 voksne danskere får konstateret type 2-diabetes hver eneste dag. Den store og stadigt voksende gruppe af mennesker går til behandling på et af landets syv Steno-centre. I 2021 kom et nyt center til, der deler matrikel med Herlev Hospital og hvis udformning er baseret på brugerinddragelse og et princip om, at det ikke skal føles som et hospital.  

På Steno Diabetes Center er der fokus på forebyggelse og behandling af diabetes samt uddannelse og forskning. Centret, der er støttet af Novo Nordisk Fonden, bygger på succeshistorien om opdagelsen af insulin samt udviklingen af medicin og behandling. Diabetes er kronisk og kan ramme hele livet. Det er en sygdom, hvor indholdet af sukker i blodet er højere end normalt, fordi hormonet insulin enten mangler eller ikke fungerer, som det skal. Derfor har personer med diabetes brug for livslang behandling, der også omfatter motion og kost. 

Det er med andre ord en bred gruppe, som Steno Diabetes Center skal kunne rumme og imødekomme: personer med diabetes i alle aldre og deres pårørende samt det personale, der arbejder i den 24.000 m2 store bygning, fordelt over to etager. 

Centreret omkring fire gårdhaver med forskellige behov 

Fordi diabetes ikke er en diagnose, der alene behandles medicinsk, er der også fokus på motion, kost og generel viden i huset. Det kommer til udtryk i de fire gårdhaver, der hver især er tilrettelagt til at imødekomme og inviterer til en specifik form for aktivitet: den aktive have, den spiselige have, den legende have og den stille have. Gårdhaverne skal afspejle centrets holistiske tilgang til behandlingen, der skal favne hele patientens liv og livsstil, om det så drejer sig om et barn, en ung, en voksne eller en ældre. Haverne står dermed til rådighed for patienternes forskellige behov. Samtidig inddrages haverne også i medarbejdernes hverdag, i form af grønne udsigter og pauseophold. 

De fire gårdhaver findes i stuen i hvert sit hjørne af huset og er omkranset af bygningen. På husets andet niveau findes der desuden en stor taghave. Havernes centrale placering giver adgang til og udsyn til det grønne, næsten uanset hvor man befinder sig. Og med denne nærhed til naturen understøtter centret direkte Steinfeld & Maisels mål nummer fem om at understøtte velvære, sundhed og tryghed

De forskellige haver imødekommer den mangfoldighed, der findes blandt centrets brugere og deres forskellige behov, som skifter over tid. Én dag har man måske brug for ro i grønne omgivelser, mens energien og overskuddet måske er højere en anden dag. Med fokus på den legende have er der også eksplicit gjort plads til diabetes i børnehøjde. 

Bryder med følelsen af at være på et hospital

Mens Herlev Hospital er kendt for sin ikoniske høje bygning og et indre, der udmærker sig ved Poul Gernes karakteristiske farvekoncept, er Steno Diabetes Center en helt anden sanseoplevelse. I den lave bygning er både vægge og gulv beklædt med naturligt og lydabsorberende træ. Bygningens centrering omkring gårdrummene og taghaven gør også, at der strømmer dagslys ind ad de store vinduespartier overalt i bygningen. 

Sanne Kellebjerg Korndal, der er medarbejder på centret, og som viser Rumsans rundt, fortæller, at der under designprocessens brugerinddragelse fremgik et særligt ønske om at undgå et hospitalspræg: 

”For patienterne er sygdommen en del af deres hverdag hele livet. Det ledte til en idé om at sætte patienterne fri. Et sted, de kunne bruge, som de har lyst og dette i høj grad som selvhjulpne,” siger hun.  

Derfor er bygningen udformet med visuelt og fysisk let tilgængelige faciliteter, både inde og ude. Med åbningen af centret har man desuden arbejdet med en specifik digital strategi, der gør det muligt for den enkelte at vælge, om man vil komme på centret eller aflevere sine resultater digitalt. 

Omkring bygningen støder man også på kunstinstallationer af den danske kunstnergruppe Superflex, som nok er mest kendt for Superkilen på Nørrebro i København. Et kæmpe broccoli, en overskåren gulerod, et hvidløg, et jordbær, en kartoffel og en pære. Det er sjov installationskunst, der bidrager til hospitalets varme fremtoning og som samtidig understreger centrets fokus på kost og viden. 

For patienterne er sygdommen en del af deres hverdag hele livet. Det ledte til en idé om at sætte patienterne fri. Et sted, de kunne bruge, som de har lyst og dette i høj grad som selvhjulpne.
– Sanne Kellebjerg Korndal

Et åbent rum med plads til at alle kan klare og være sig selv 

Igen som en kontrast til en typisk opfattelse af et hospital med kontorer og stuer, så er stueetagen ét stort, åbent rum, hvor alle kan mødes på kryds og tværs. I yderkanten ligger private behandlingsrum, klinikker og kontoret, men i midten og nærmest gårdhaverne udgør nicher og forskellige opholdsrum små rum i rummet. 

På centrets andet niveau, der primært er for medarbejderne, giver de store glaspartier ud til campus og ind til taghaven, lys og udsigt. Derudover gør adskillige adgange til taghaven det nemt at finde en hurtig vej gennem det grønne og søge ophold i halvafskærmede uderum med borde og bænke.    

Dette eksempel relaterer sig i særlig grad til følgende af Steinfeld og Maisels mål:

Mål nummer 5: Velvære

Mål nummer 2: Komfort

Alt for mange har fordomme omkring diabetes

Diabetes er en samlebetegnelse for flere forskellige sygdomme, som har forskellige årsager, men som alle relaterer sig til en problematik omkring kroppens insulinprodukton. Den 14. november er international diabetesdag, og i 2023 satte Diabetesforening fokus på de mange myter, som omgiver sygdommen. 37 % af danskerne mener, at diabetes er selvforskyldt, og hver femte mener, at sund kost kan kurere det. Men det er langt fra tilfældet for alle.

"Betegnelsen ”livsstilssygdom” negligerer diabetes og er med til at skabe en unødvendig skyldfølelse hos dem, der hver dag kæmper med sygdommen," siger Claus Richter, administrerende direktør i Diabetesforeningen.

Læs mere om Diabetesforeningens arbejde med at bekæmpe fordomme og stereotype forestillinger om diabetes her.

Film

No items found.
Luftbillede af centret med et udsyn over, hvordan bygningen omkranser de fire gårdhaver og hvordan tagterassen sikrer, at der er udsyn til grønt fra den øverste etage i bygningen.Luftbillede af centret med et udsyn over, hvordan bygningen omkranser de fire gårdhaver og hvordan tagterassen sikrer, at der er udsyn til grønt fra den øverste etage i bygningen.

Det store gårdrum i to planer giver plads til den store taghave og de fire mindre gårdhaver samtidig med, at det sikrer gode lysindfald i bygningen.

Foto ©
Et velkomstområde med receptionsområde, cafeborde og trappe til overetage. Rummet er stort med trægulve, træpaneler på receptionsområdet og i loftet.Et velkomstområde med receptionsområde, cafeborde og trappe til overetage. Rummet er stort med trægulve, træpaneler på receptionsområdet og i loftet.

Receptionen befinder sig i et stort, åbent rum, der giver let adgang til husets forskellige områder, heriblandt café og foodlab samt motions- og træningsområde.

Foto ©
Rasmus Hjortshøj for Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Mikkelsen Arkitekter
En del af gårdhaven med hvidlige træstubbe placeret i en rund sti, som man kan gå balancegang på.En del af gårdhaven med hvidlige træstubbe placeret i en rund sti, som man kan gå balancegang på.

Den legende have indbyder til balancegang på og mellem hvide træpæle, der er fint placeret i et bakket og frodigt landskab.

Foto ©
Victoria Linn Lygum
Et stort hvidt broccolihovede ligger på et underlag af småsten på parkeringspladsen.Et stort hvidt broccolihovede ligger på et underlag af småsten på parkeringspladsen.

Kæmpe frugt- og grøntskulpturer er spredt placeret på hele hospitalsområdet. Denne broccoli ligger fx på parkeringspladsen ved Steno Diabetes Center og er med til at koble centret til Herlev hospital.

Foto ©
SUPERFLEX
Udsyn fra en tagterrasse over mod en anden. I mellemgrunden ses den frodige og blomstrende grønne gårdhave.Udsyn fra en tagterrasse over mod en anden. I mellemgrunden ses den frodige og blomstrende grønne gårdhave.

Den vertikale sammenhæng mellem taghaven og gårdhaverne giver bygningen et meget frodigt udtryk og en følelse af at være omgivet at smukke træer, buske og stauder.

Foto ©
Rasmus Hjortshøj for Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Mikkelsen Arkitekter
Et kig gennem vinduerne inde fra og ud i gårdhaven. Vinduerne er fra gulv til loft og ude ses cafeborde og masser af grøn beplantning.Et kig gennem vinduerne inde fra og ud i gårdhaven. Vinduerne er fra gulv til loft og ude ses cafeborde og masser af grøn beplantning.

Lys, varme og en smuk udsigt gennem store glaspartier. Her i caféområdet med adgang til den spiselige have.

Foto ©
Rasmus Hjortshøj for Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Mikkelsen Arkitekter
Staudebeplantning tæt på vinduerne i en af gårdhaverne. Igennem ruden ses en person i hvid kittel.Staudebeplantning tæt på vinduerne i en af gårdhaverne. Igennem ruden ses en person i hvid kittel.

Transparens og spejlinger forbinder ude og inde på elegant vis.

Foto ©
Victoria Linn Lygum
Et perspektiv fra en af gårdhaverne op mod en tagterasse, hvor en gruppe mennesker sidder ved et bordbænkesæt.Et perspektiv fra en af gårdhaverne op mod en tagterasse, hvor en gruppe mennesker sidder ved et bordbænkesæt.

De mange døre og store glaspartier med grønne udkig gør det nemt at bruge faciliteterne udendørs fx til frokost.

Foto ©
Rasmus Hjortshøj for Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Mikkelsen Arkitekter
En stor hvid hvidløgsskulptur ligger i en af centrets gårdhaver.En stor hvid hvidløgsskulptur ligger i en af centrets gårdhaver.

Man kan næsten mærke, hvordan hvidløgets mange lag knitrer mellem fingrene.

Foto ©
SUPERFLEX
Et hjørne af gårdhaven, hvor en citronmelisse vokser stort med en stol i forgrunden.Et hjørne af gårdhaven, hvor en citronmelisse vokser stort med en stol i forgrunden.

I den spiselige have kan man finde bær og urter. Flytbare borde og stole gør opholdsområdet justerbart i forhold til, hvor mange man er, og hvor man ønsker at sidde. Man kan fx placere sig midt i en duftsky af citronmelisse.

Foto ©
Victoria Linn Lygum
Etagedelt illustration af bygningen, der viser parkeringskælder, grundplan, tagterrasser og tage og hvordan gårdhaverne skaber en sammenhæng i de øverste niveauer.Etagedelt illustration af bygningen, der viser parkeringskælder, grundplan, tagterrasser og tage og hvordan gårdhaverne skaber en sammenhæng i de øverste niveauer.

Karakteristisk for bygningen er de mange visuelle og fysiske sammenhænge mellem niveauerne samt ude- og indemiljø

Foto ©
Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Mikkelsen Arkitekter
Tegnet tværsnit af bygningen, der illustrerer de forskellige terrasser og gårdhaver.Tegnet tværsnit af bygningen, der illustrerer de forskellige terrasser og gårdhaver.

I husets inde- og udemiljøer får man en forfriskende følelse af, at det er landskabet, der arkitektonisk set, er det styrende element.

Foto ©
Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Mikkelsen Arkitekter

I husets inde- og udemiljøer får man en forfriskende følelse af, at det er landskabet, der arkitektonisk set, er det styrende element.

Foto ©
Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Mikkelsen Arkitekter

Karakteristisk for bygningen er de mange visuelle og fysiske sammenhænge mellem niveauerne samt ude- og indemiljø

Foto ©
Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Mikkelsen Arkitekter

I den spiselige have kan man finde bær og urter. Flytbare borde og stole gør opholdsområdet justerbart i forhold til, hvor mange man er, og hvor man ønsker at sidde. Man kan fx placere sig midt i en duftsky af citronmelisse.

Foto ©
Victoria Linn Lygum

Kæmpe frugt- og grøntskulpturer er spredt placeret på hele hospitalsområdet. Denne broccoli ligger fx på parkeringspladsen ved Steno Diabetes Center og er med til at koble centret til Herlev hospital.

Foto ©
SUPERFLEX

Man kan næsten mærke, hvordan hvidløgets mange lag knitrer mellem fingrene.

Foto ©
SUPERFLEX

Transparens og spejlinger forbinder ude og inde på elegant vis.

Foto ©
Victoria Linn Lygum

Lys, varme og en smuk udsigt gennem store glaspartier. Her i caféområdet med adgang til den spiselige have.

Foto ©
Rasmus Hjortshøj for Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Mikkelsen Arkitekter

Den vertikale sammenhæng mellem taghaven og gårdhaverne giver bygningen et meget frodigt udtryk og en følelse af at være omgivet at smukke træer, buske og stauder.

Foto ©
Rasmus Hjortshøj for Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Mikkelsen Arkitekter

De mange døre og store glaspartier med grønne udkig gør det nemt at bruge faciliteterne udendørs fx til frokost.

Foto ©
Rasmus Hjortshøj for Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Mikkelsen Arkitekter

Den legende have indbyder til balancegang på og mellem hvide træpæle, der er fint placeret i et bakket og frodigt landskab.

Foto ©
Victoria Linn Lygum

Receptionen befinder sig i et stort, åbent rum, der giver let adgang til husets forskellige områder, heriblandt café og foodlab samt motions- og træningsområde.

Foto ©
Rasmus Hjortshøj for Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Mikkelsen Arkitekter

Det store gårdrum i to planer giver plads til den store taghave og de fire mindre gårdhaver samtidig med, at det sikrer gode lysindfald i bygningen.

Foto ©

Også værd at læse