Eksempel

Botilbuddet Ebberød

Botilbuddet Ebberød

Eksempel

Botilbud Ebberød er et eksempel på universelt design. Her er fokus på at skabe gode boliger, men også en bebyggelse, der spiller flot sammen med det fine eksisterende miljø i grønne omgivelser bestående af bl.a. flere gamle institutionsbygninger, der er blevet transformeret til boliger.

Der er lagt vægt på fællesskabets betydning i de nye boliger i Botilbud Ebberød, der skal skabe omsorgsfulde rammer og hjem for en sårbar gruppe mennesker med udviklingshæmning og fysiske funktionsnedsættelser. Fokusset har været dobbelt, idet det er blevet prioriteret at botilbuddet både skal være et rart sted at bo, men også et godt sted at arbejde for de ansatte. 

”Det kan have en afgørende betydning for sårbare beboere, at elementer som lys og lyd er højt prioriteret, og det giver samtidig en bedre hverdag for de ansatte,” lyder det fra Michael Schierbeck, ingeniør hos Balslev Rådgivende Ingeniører, der sammen med JJW Arkitekter og Force4 har været med til at udforme bygningen. 

Tryghed og frisk luft i egen bolig

Anlægget består i dag af to bygningskroppe, som hver har et fint og overskueligt gårdrum delt op i flere mindre zoner. I første etape er der bygget boliger til 44 beboere, som nu har fået en lejlighed og eget bad. I alt skal der bygges 115 boliger. 

Alle beboere har mulighed for at få frisk luft mange gange i løbet af en dag, for alle boliger har en altan. Det blev overvejet, om boligerne i stuen skulle have en lille have i stedet for altan, men hvem skal passe den? Mange af beboere har ingen pårørende. En del af altanen ligger inde i bygningsvolumenet og er beskyttet, hvilket gør det muligt også at sidde ude, selvom det regner lidt. Der er trygt på altanen. 

Vægt på fællesskabet 

Fællesfaciliteter såvel inde såvel som ude er prioriteret, fordi beboere tidligere har været vant til at være sammen med andre, og fordi  ønsker at understøtte det sociale liv. I hele byggeriet er der indarbejdet detaljer og materialer, som bidrager til at skabe en oplevelse. Her bidrager valget af tegl og træ til en varm stemning. Det gælder eksempelvis de runde hjørner med trælameller, vinduesåbningerne og udformningen af altanerne. 

Ligeledes er der arbejdet med at skabe lyse fællesområder med spiseplads og opholdsrum. Fra gårdrummet har man et fint kig ind i bygningen til disse fællesområder og tværs over gårdrummet. 

Brugerne i centrum

Processen og det færdige byggeri beviser det konstante fokus, der har været på brugerne og den gode oplevelse fra begyndelsen. Det kommer både til udtryk i detaljer, som taktile skilte til den blinde bruger, men også i større tiltag. Bygherren har eksempelvis bevidst undladt at få mad fra et stort institutionskøkken, men i stedet prioriteret at have et køkken på hver etage i tilknytning til fællesområdet med ansat personale. 

Det kan virke voldsomt, at der også er installeret loftslifte i fællesområderne – men det er et vigtigt redskab på stedet. Det giver beboerne mulighed for at komme ud af kørestolen, sidde i fællesområdernes møbler, deltage og opleve variation. 

Botilbud Ebberød bidrager til at sætte en ny standard for boliger til mennesker med multiple handicaps – ja, institutionsbyggeri generelt.

¹ The Center for Universal Design

² Universal Design, Barrier Free Environments for Everyone. Af Ron Mace i Designers West. 33, (1), (1985), s. 147-152.

³ Ibid.

⁴ Grangaard, Sidse: Analyse af bygherrens tilgang til tilgængelighed og universelt design i byggeriet, SBi 2018:02

⁵ Ryhl, Camilla: Tilgængelighed - udfordringer begreber og strategier, SBi 2009:12

⁶ Ryhl, Camilla og Frandsen, Anne Kathrine: Handicaporganisationernes hus Evaluering af proces og værk, 2016

⁷ Design for all: Stockholmsdeklarationen

⁸ Steinfeld, Edward: The Future of Universal Design

⁹ Ibid.

¹⁰ Steinfeld, Edward og Maisel, Joana: Universal Design: Creating Inclusive Environments (De otte mål er oversat af Rumsans)


Der er lagt vægt på fællesskabets betydning i de nye boliger i Botilbud Ebberød, der skal skabe omsorgsfulde rammer og hjem for en sårbar gruppe mennesker med udviklingshæmning og fysiske funktionsnedsættelser. Fokusset har været dobbelt, idet det er blevet prioriteret at botilbuddet både skal være et rart sted at bo, men også et godt sted at arbejde for de ansatte. 

”Det kan have en afgørende betydning for sårbare beboere, at elementer som lys og lyd er højt prioriteret, og det giver samtidig en bedre hverdag for de ansatte,” lyder det fra Michael Schierbeck, ingeniør hos Balslev Rådgivende Ingeniører, der sammen med JJW Arkitekter og Force4 har været med til at udforme bygningen. 

Tryghed og frisk luft i egen bolig

Anlægget består i dag af to bygningskroppe, som hver har et fint og overskueligt gårdrum delt op i flere mindre zoner. I første etape er der bygget boliger til 44 beboere, som nu har fået en lejlighed og eget bad. I alt skal der bygges 115 boliger. 

Alle beboere har mulighed for at få frisk luft mange gange i løbet af en dag, for alle boliger har en altan. Det blev overvejet, om boligerne i stuen skulle have en lille have i stedet for altan, men hvem skal passe den? Mange af beboere har ingen pårørende. En del af altanen ligger inde i bygningsvolumenet og er beskyttet, hvilket gør det muligt også at sidde ude, selvom det regner lidt. Der er trygt på altanen. 

Vægt på fællesskabet 

Fællesfaciliteter såvel inde såvel som ude er prioriteret, fordi beboere tidligere har været vant til at være sammen med andre, og fordi  ønsker at understøtte det sociale liv. I hele byggeriet er der indarbejdet detaljer og materialer, som bidrager til at skabe en oplevelse. Her bidrager valget af tegl og træ til en varm stemning. Det gælder eksempelvis de runde hjørner med trælameller, vinduesåbningerne og udformningen af altanerne. 

Ligeledes er der arbejdet med at skabe lyse fællesområder med spiseplads og opholdsrum. Fra gårdrummet har man et fint kig ind i bygningen til disse fællesområder og tværs over gårdrummet. 

Brugerne i centrum

Processen og det færdige byggeri beviser det konstante fokus, der har været på brugerne og den gode oplevelse fra begyndelsen. Det kommer både til udtryk i detaljer, som taktile skilte til den blinde bruger, men også i større tiltag. Bygherren har eksempelvis bevidst undladt at få mad fra et stort institutionskøkken, men i stedet prioriteret at have et køkken på hver etage i tilknytning til fællesområdet med ansat personale. 

Det kan virke voldsomt, at der også er installeret loftslifte i fællesområderne – men det er et vigtigt redskab på stedet. Det giver beboerne mulighed for at komme ud af kørestolen, sidde i fællesområdernes møbler, deltage og opleve variation. 

Botilbud Ebberød bidrager til at sætte en ny standard for boliger til mennesker med multiple handicaps – ja, institutionsbyggeri generelt.

Oplevelser og fællesskab

Både i fællesrum og den private bolig bidrager udformningen af bygningen og materialevalget til en oplevelse. 


Altan er et tilskud til boligen

Mange af beboere kan ikke selv gå en tur, men alle har mulighed for at få frisk luft på deres egen altan. 

Video

No items found.

Galleri

Her ses bygninger fra det gamle og det nye Ebberød Her ses bygninger fra det gamle og det nye Ebberød

Mødet mellem det gamle og nye Ebberød.

Foto ©
Søren Aagaard & Force4
Bygningerne er omringet af grønne omgivelser i form af græsplæne, træer osv. Bygningerne er omringet af grønne omgivelser i form af græsplæne, træer osv.

Bygninger ligger bogstaveligt talt i grønne omgivelser.

Foto ©
Søren Aargaard & Force4
Her ses gårdrummet, som tilbyder beboerne en sanselig og stemningfuld ramme Her ses gårdrummet, som tilbyder beboerne en sanselig og stemningfuld ramme

Gårdrummet tilbyder beboerne en sanselig og stemningsfuld ramme om deres aktiveter.

Foto ©
Søren Aagaard & Force4
Hvert gårdrum byder på forskellige oplevelser. Fx dufte fra beplantningen, som bidrager til sanselig tilgængelighed Hvert gårdrum byder på forskellige oplevelser. Fx dufte fra beplantningen, som bidrager til sanselig tilgængelighed

Som en del af den sanselige tilgængelighed byder hvert gårdrum på forskellige oplevelser – også ift. dufte fra beplantningen.

Foto ©
JJW Arkitekter
Her ses en altan med trævægge. Altanen har forskellige zoner, så man både kan sidde i læ eller udenfor.Her ses en altan med trævægge. Altanen har forskellige zoner, så man både kan sidde i læ eller udenfor.

Altanens forskellige zoner skaber valgmuligheder – man kan både sidde i læ eller helt udenfor. Trævæggen bidrager til en varm stemning.

Foto ©
Sidse Grangaard
Fællesområdet fungerer som et stort køkkenalrum med nødvendige hjælpemidler. Fællesområdet fungerer som et stort køkkenalrum med nødvendige hjælpemidler.

Fællesområdet fungerer som et stort køkkenalrum - dog i en lidt større skala og med de nødvendige hjælpemidler.

Foto ©
Søren Aagaard & Force4
Der er mange glaspartier i bygningen. De skaber en visuel forbindelse mellem gårdrum og fællesrum inde i bygningen. Der er mange glaspartier i bygningen. De skaber en visuel forbindelse mellem gårdrum og fællesrum inde i bygningen.

De mange glaspartier skaber en visuel forbindelse mellem det semiprivate gårdrum og fællesområderne inde i bygningen.

Foto ©
Søren Aagaard & Force4
Her ses en bolig med udgang til altan. Der er brugt træ som et gennemgående element.Her ses en bolig med udgang til altan. Der er brugt træ som et gennemgående element.

Her er et eksempel på en bolig med dens udgang til altanen. Der er brugt træ som et gennemgående element, bl.a. i vindueskarmen. Det bidrager til en varm og hjemlig stemning, der spiller sammen med altanens trævægge.

Foto ©
Søren Aagaard & Force4
Fællesområderne har udsigt til omgivelserne, uanset om man sidder eller står. Fællesområderne har udsigt til omgivelserne, uanset om man sidder eller står.

Også fra fællesområderne er der udsigt til omgivelserne, uanset om man sidder eller står, samtidig med at dagslys strømmer ind i bygningen.

Foto ©
Søren Aagaard & Force4
Her vises et taktilt skilt ud for en bolig. Det hjælper blinde beboere. Her vises et taktilt skilt ud for en bolig. Det hjælper blinde beboere.

Der er opsat et skilt ud for en bolig, hvis beboer er blind. Ved hjælp af dette taktile skilt, ved beboeren, at det er det rigtige hjem.

Foto ©
Sidse Grangaard
Et hjørne har fået påsat trælameller. De bidrager til sanselighed. Et hjørne har fået påsat trælameller. De bidrager til sanselighed.

Dette hjørne bidrager til sanseligheden og bygningens kvalitet.

Foto ©
Sidse Grangaard
Landskabsplanen viser tre etaper. Der er her gårdrum og grønne rum mellem hver bygning. Landskabsplanen viser tre etaper. Der er her gårdrum og grønne rum mellem hver bygning.

Landskabsplanen viser de tre etaper. En analyse af Ebberøds eksisterende typologier, rum og landskab gav ideén til en lignende struktur. Derfor er her gårdrum og grønne rum mellem hver bygning.

Foto ©
JJW Arkitekter
Her ses stueplanen, hvor beplantningen varierer mellem gårdrummene. Her ses stueplanen, hvor beplantningen varierer mellem gårdrummene.

Stueplanen. Her er det tydeligt, at træerne lægger sig op af den grønne struktur i området, mens beplantningen varierer mellem gårdrummene.

Foto ©
JJW Arkitekter
Her ses snittet af et fællesområde, hvor både stofligheden i materialerne og nærheden til uderummene vises. Her ses snittet af et fællesområde, hvor både stofligheden i materialerne og nærheden til uderummene vises.

Snittet af et fællesområde viser både stofligheden i materialerne og nærheden til uderummene.

Foto ©
JJW Arkitekter

Snittet af et fællesområde viser både stofligheden i materialerne og nærheden til uderummene.

Foto ©
JJW Arkitekter

Stueplanen. Her er det tydeligt, at træerne lægger sig op af den grønne struktur i området, mens beplantningen varierer mellem gårdrummene.

Foto ©
JJW Arkitekter

Som en del af den sanselige tilgængelighed byder hvert gårdrum på forskellige oplevelser – også ift. dufte fra beplantningen.

Foto ©
JJW Arkitekter

Landskabsplanen viser de tre etaper. En analyse af Ebberøds eksisterende typologier, rum og landskab gav ideén til en lignende struktur. Derfor er her gårdrum og grønne rum mellem hver bygning.

Foto ©
JJW Arkitekter

Dette hjørne bidrager til sanseligheden og bygningens kvalitet.

Foto ©
Sidse Grangaard

Der er opsat et skilt ud for en bolig, hvis beboer er blind. Ved hjælp af dette taktile skilt, ved beboeren, at det er det rigtige hjem.

Foto ©
Sidse Grangaard

Altanens forskellige zoner skaber valgmuligheder – man kan både sidde i læ eller helt udenfor. Trævæggen bidrager til en varm stemning.

Foto ©
Sidse Grangaard

Her er et eksempel på en bolig med dens udgang til altanen. Der er brugt træ som et gennemgående element, bl.a. i vindueskarmen. Det bidrager til en varm og hjemlig stemning, der spiller sammen med altanens trævægge.

Foto ©
Søren Aagaard & Force4

De mange glaspartier skaber en visuel forbindelse mellem det semiprivate gårdrum og fællesområderne inde i bygningen.

Foto ©
Søren Aagaard & Force4

Mødet mellem det gamle og nye Ebberød.

Foto ©
Søren Aagaard & Force4

Gårdrummet tilbyder beboerne en sanselig og stemningsfuld ramme om deres aktiveter.

Foto ©
Søren Aagaard & Force4

Bygninger ligger bogstaveligt talt i grønne omgivelser.

Foto ©
Søren Aargaard & Force4

Også fra fællesområderne er der udsigt til omgivelserne, uanset om man sidder eller står, samtidig med at dagslys strømmer ind i bygningen.

Foto ©
Søren Aagaard & Force4

Fællesområdet fungerer som et stort køkkenalrum - dog i en lidt større skala og med de nødvendige hjælpemidler.

Foto ©
Søren Aagaard & Force4
Arkitekt
JJW Arkitekter, Force 4 Arkitekter, JJW Landskab
Bygherre / ordregiver
Rudersdal Kommune
Med støtte fra
Realiseret
2014-2018

Litteratur

No items found.

Flere spots

Disclaimer

Rumsans ønsker at inspirere og informere om universelt design. Selv når der blot er tale om en detalje, tager vi den med, hvis det kan være til inspiration for andre.

Også værd at kigge på