Eksempel

Stranden

Stranden

Eksempel

Gennem nytænkning og nyt design fik Dansk Handicap Forbund kystsikret sin strand, men også anlagt et område, der skaber værdi for brugerne.

Den lille strand i Charlottenlund er ikke blandt de danske strande, der er åbne for offentligheden. Derimod er det et specifikt tilbud til Dansk Handicap Forbunds medlemmer, der gerne vil kunne gå på stranden som alle andre. Det er nemlig langt fra muligt på alle Danmarks strande. I forbindelse med omfattende stormskader blev anlægget opdateret i 2018. Med den nye kystsikring fik anlæggets faciliteter et løft med skønne opholds- og badefaciliteter, som alle kan bruge uanset funktionsevne, og dermed løftede projektet sig fra at være kystsikring til værdiskabende.

Tilbagetrukne kvaliteter

Landskabsarkitekterne oplyser, at der egentlig var truffet beslutning om at opføre en høj mur som led i kystsikringen. Men i stedet for ikke at spolere den skønne udsigt valgte de at trække sikringen tilbage og skabe det skrånende miljø, der i dag sikrer, at udsigten kan nydes over Øresund i såvel gå- som siddehøjde.   

Kvaliteten i det tilbagetrukne miljø er dobbelt. For det har også været et mål i sig selv, at stranden skal fungere som et fristed for brugerne – både når de bader, klæder om og generelt nyder en sommerdag. Derfor er der flere steder arbejdet med at skærme området og skabe zoner, der sikrer privatliv. 

Ankomsten 

Landskabsarkitekterne har været involveret i et løft af hele området omkring stranden– fra parkeringspladsen, der er optimeret efter brugernes særlige behov ifm. at komme ud og ind af biler, hvis man bruger kørestol, til selve opholds- og badefaciliteterne. 

Fra parkeringspladsen kommer man til en bygning med café og omklædningsfaciliteter. Ønsker man imidlertid ikke at skulle gennem opholdsarealet omkring caféen i badetøj, kan man også vælge den omklædning, der er placeret tæt ved vandet. 

Ved caféen er der en terrasse med den dejligste udsigt over vandet. Terrassen, der er i in situ-støbt beton, fører videre ud i et system af stier og smuk, kystinspireret beplantning af bl.a. roser, timian, tjørn og græsser. Ad stierne kan du komme til rampen, der fører hele vejen ned i vandet, omklædningsfaciliteter og et væld af små siddenicher, der alle har havblik. 

Fri bevægelighed og forskellige valgmuligheder 

Der har været fokus på at skabe fri bevægelighed for alle, og der er nemt at komme rundt, uanset om man er gående eller kørende. Derudover er der lagt stor vægt på forskellige valgmuligheder i forhold til omklædning, ophold og måder at komme i vandet på.

Her er også andre små finesser som tryghedsskabende belysning, kantafgrænsning som fungerer som naturlig ledelinje og afskærmning samt specialdesignede riste, hvor stokke ikke sidder fast. Derudover er der i siddenicherne god fleksibilitet med både faste bænke og løse borde og stole. Sidde- og opholdsmuligheder findes både i forbindelse med et lille legeområde og mere tilbagetrukket. 

Det er værd at fremhæve, at resultatet er kommet i stand gennem en proces med fokus på brugerinddragelse. Det kan du læse mere om i interviewet med landskabsarkitekten Christian Restorff-Lillegreen. 

Den lille strand i Charlottenlund er ikke blandt de danske strande, der er åbne for offentligheden. Derimod er det et specifikt tilbud til Dansk Handicap Forbunds medlemmer, der gerne vil kunne gå på stranden som alle andre. Det er nemlig langt fra muligt på alle Danmarks strande. I forbindelse med omfattende stormskader blev anlægget opdateret i 2018. Med den nye kystsikring fik anlæggets faciliteter et løft med skønne opholds- og badefaciliteter, som alle kan bruge uanset funktionsevne, og dermed løftede projektet sig fra at være kystsikring til værdiskabende.

Tilbagetrukne kvaliteter

Landskabsarkitekterne oplyser, at der egentlig var truffet beslutning om at opføre en høj mur som led i kystsikringen. Men i stedet for ikke at spolere den skønne udsigt valgte de at trække sikringen tilbage og skabe det skrånende miljø, der i dag sikrer, at udsigten kan nydes over Øresund i såvel gå- som siddehøjde.   

Kvaliteten i det tilbagetrukne miljø er dobbelt. For det har også været et mål i sig selv, at stranden skal fungere som et fristed for brugerne – både når de bader, klæder om og generelt nyder en sommerdag. Derfor er der flere steder arbejdet med at skærme området og skabe zoner, der sikrer privatliv. 

Ankomsten 

Landskabsarkitekterne har været involveret i et løft af hele området omkring stranden– fra parkeringspladsen, der er optimeret efter brugernes særlige behov ifm. at komme ud og ind af biler, hvis man bruger kørestol, til selve opholds- og badefaciliteterne. 

Fra parkeringspladsen kommer man til en bygning med café og omklædningsfaciliteter. Ønsker man imidlertid ikke at skulle gennem opholdsarealet omkring caféen i badetøj, kan man også vælge den omklædning, der er placeret tæt ved vandet. 

Ved caféen er der en terrasse med den dejligste udsigt over vandet. Terrassen, der er i in situ-støbt beton, fører videre ud i et system af stier og smuk, kystinspireret beplantning af bl.a. roser, timian, tjørn og græsser. Ad stierne kan du komme til rampen, der fører hele vejen ned i vandet, omklædningsfaciliteter og et væld af små siddenicher, der alle har havblik. 

Fri bevægelighed og forskellige valgmuligheder 

Der har været fokus på at skabe fri bevægelighed for alle, og der er nemt at komme rundt, uanset om man er gående eller kørende. Derudover er der lagt stor vægt på forskellige valgmuligheder i forhold til omklædning, ophold og måder at komme i vandet på.

Her er også andre små finesser som tryghedsskabende belysning, kantafgrænsning som fungerer som naturlig ledelinje og afskærmning samt specialdesignede riste, hvor stokke ikke sidder fast. Derudover er der i siddenicherne god fleksibilitet med både faste bænke og løse borde og stole. Sidde- og opholdsmuligheder findes både i forbindelse med et lille legeområde og mere tilbagetrukket. 

Det er værd at fremhæve, at resultatet er kommet i stand gennem en proces med fokus på brugerinddragelse. Det kan du læse mere om i interviewet med landskabsarkitekten Christian Restorff-Lillegreen. 

Bademuligheder for alle

Gennem hele projektet har fokus været, at alle skal kunne komme i vandet. Derfor er der muligheder til alle, alt efter hvad der passer ens behov bedst: Via lift, rampe eller stige.

Privatliv skaber tryghed

Der er mulighed for brede fællesskaber, men også for at man kan få privatliv, hvis man fx er blufærdig, når man skal klæde om. Et fokus på tryghed kommer også til udtryk i en hyggelig pullertbelysning, kantafgrænsning ved niveauspring og afskærmning fra omgivelserne. 


Udsigt i sidde- og ståhøjde

Der er fravalgt en mur, som man ellers plejer ifm. kystsikring. Det skrånende design er nu værdiskabende for anlægget, da man har sørget for god udsigt overalt, uanset om man står eller sidder. 

Stranden

Siden 1950 har Stranden været del af Dansk Handicap Forbunds tilbud til deres medlemmer. For at sikre strandens karakter af at være et fristed, skal både være medlem og have et strandkort for at få adgang. Det er muligt at låne saltvandstolerante kørestole på stedet.  

Foto: Kragh & Berglund

Video

No items found.

Galleri

Listen markerer niveauspringet og giver derved en tryggere færdsel til fods og til hjuls.

Foto ©
Victoria Linn Lygum

Der er der et omklædningsrum tæt på adgangen til vandet. De andre omklædningsrum ligger en anelse længere væk i forbindelse med cafébygningen.

Foto ©
Victoria Linn Lygum

Et udvalg af faste og løse siddepladser giver god fleksibilitet. Armlæn er en stor hjælp, når man skal op og stå igen, hvis man er dårligt gående.

Foto ©
Victoria Linn Lygum

Bænken på det lille repos er et skønt sted at tage sig et hvil eller bare nyde udsigten. Man kan både komme dertil via en trappe og rampe. Bruger man rampen, kan med vælge at køre ud i vandet. Der er desværre erfaring med ophobning af alger og tang – et vigtigt aspekt at være opmærksom på ved udformning, materialevalg og vedligeholdelse af ramper på havbunden.

Foto ©
Victoria Linn Lygum

Stiforløb i in situ støbt beton fører én rundt i anlægget. De subtile kantafgrænsninger fungerer desuden som naturlige ledelinjer.

Foto ©
Victoria Linn Lygum

Risten er designet til, at stokke og stoleben ikke sidder fast i hullerne. Samtidig kan der løbe tiltrækkeligt med vand gennem risten.

Foto ©
Victoria Linn Lygum

Siddenicher kan indrettes med borde og stole efter behov.

Foto ©
Victoria Linn Lygum

Plankeværket og pergolaen giver et trygt og skærmet sted at opholde sig.

Foto ©
Kragh & Berglund

Et slyngende stisystem fører gennem smuk, kystinspireret beplantning til et væld af opholdsmuligheder.

Foto ©
Kragh & Berglund

Et slyngende stisystem fører gennem smuk, kystinspireret beplantning til et væld af opholdsmuligheder.

Foto ©
Kragh & Berglund

Plankeværket og pergolaen giver et trygt og skærmet sted at opholde sig.

Foto ©
Kragh & Berglund

Siddenicher kan indrettes med borde og stole efter behov.

Foto ©
Victoria Linn Lygum

Risten er designet til, at stokke og stoleben ikke sidder fast i hullerne. Samtidig kan der løbe tiltrækkeligt med vand gennem risten.

Foto ©
Victoria Linn Lygum

Stiforløb i in situ støbt beton fører én rundt i anlægget. De subtile kantafgrænsninger fungerer desuden som naturlige ledelinjer.

Foto ©
Victoria Linn Lygum

Bænken på det lille repos er et skønt sted at tage sig et hvil eller bare nyde udsigten. Man kan både komme dertil via en trappe og rampe. Bruger man rampen, kan med vælge at køre ud i vandet. Der er desværre erfaring med ophobning af alger og tang – et vigtigt aspekt at være opmærksom på ved udformning, materialevalg og vedligeholdelse af ramper på havbunden.

Foto ©
Victoria Linn Lygum

Et udvalg af faste og løse siddepladser giver god fleksibilitet. Armlæn er en stor hjælp, når man skal op og stå igen, hvis man er dårligt gående.

Foto ©
Victoria Linn Lygum

Der er der et omklædningsrum tæt på adgangen til vandet. De andre omklædningsrum ligger en anelse længere væk i forbindelse med cafébygningen.

Foto ©
Victoria Linn Lygum

Listen markerer niveauspringet og giver derved en tryggere færdsel til fods og til hjuls.

Foto ©
Victoria Linn Lygum
Arkitekt
Kragh & Berlund
Bygherre / ordregiver
Dansk Handicap Forbund og A.P. Møller Fonden
Med støtte fra
Realiseret
2018

Litteratur

No items found.

Også værd at kigge på

Disclaimer

Rumsans ønsker at inspirere og informere om universelt design. Selv når der blot er tale om en detalje, tager vi den med, hvis det kan være til inspiration for andre.